תסמונת מינכהאוזן באמצעות שליח

תסמונת מינכהאוזן באמצעות שליח - אמא מודדת חום

תסמונת מינכהאוזן באמצעות שליח היא סוג נדיר יחסית של התעללות בילדים המתבטא בהגזמה של יצירת מחלות או תסמינים אותם יוצר ההורה המטפל. ההורה או המטפל חייב להודות בהתעללות ולפנות לקבלת טיפול פסיכולוגי. אך אם הוא אינו מודה באשמה, סיכויי הטיפול להצליח קטנים ביותר. הכרה בתסמונת מינכהאוזן באמצעות שליח היא אחת הדרכים לשפר את המצב ולהיחלץ ממנו.

תסמונת מינכהאוזן באמצעות שליח היא סוג נדיר יחסית של התעללות בילדים המתבטא בהגזמה של יצירת מחלות או תסמינים אותם יוצר ההורה המטפל. תסמונת מינכהאוזן (קרויה לפעמים גם בשם סינדרום מינכהוזן) נקראת על שם הברון פון מינכהאוזן, נכבד גרמני מהמאה ה-18, אשר היה ידוע בהמצאת סיפורים אודות מסעותיו וחוויותיו על מנת לקבל תשומת לב. התוספת "באמצעות שליח" מצביע על כך שהורה או מבוגר אחראי אחר בודה את תסמיני הילד או מגזים בחשיבותם. זוהי מחלה נפשית המצריכה טיפול.

ההורה או המבוגר האחראי מטעה באופן מכוון את אנשי המקצוע הרפואיים, ועשוי ללכת רחוק ככל הניתן על מנת לגרום באופן מכוון להופעת התסמינים באמצעות הרעלה, שימוש לרעה בתרופות או אפילו חנק.

הגורמים

בדרך כלל, הגורם הוא צורך בתשומת לב ואהדה מהרופאים, האחיות ואנשי מקצוע אחרים. מומחים מאמינים כי תשומת לב הכרוכה ב"מחלה" של הילד, היא המניע להתנהגות זו, לצד הסיפוק אותו מקבל ההורה המטעה, כאשר הוא נתפס כחשוב יותר וחזק יותר מכפי שהוא באמת. היות וההורה או המטפל נראה כה אכפתי וקשוב, לעיתים קרובות איש אינו חושד כי משהו בהתנהגותו אינו כשר, כך שהאבחנה קשה מאוד.

העבריין בקיא בדרך כלל ברזי עולם הרפואה והוא מצויד בידע המאפשר לו לגרום למחלה או ליקויים בילד. אנשי צוות רפואיים מתעלמים מאפשרות התקיימות תסמונת מינכהאוזן באמצעות שליח, היות והיא נוגדת את האמונה כי הורים ומטפלים לעולם לא יפגעו בילדיהם באופן מכוון. רוב הקרבנות של תסמונת זו הם ילדים בגיל הגן, אם כי היו אף מקרים של ילדים בוגרים יותר, והתופעה רווחת באופן שווה בקרב בנים ובנות.

מה קורה לילד?

במרבית המקרים, נזקק הילד לאשפוז, ומכיוון שמצבו עשוי להיחשב כ"תעלומה רפואית", הוא נשאר בבית החולים זמן ארוך מהרגיל. תהיה הסיבה אשר תהיה, תסמיני הילד, בין אם הם אמיתיים או מפוברקים, ישתפרו או ייעלמו לחלוטין כאשר העבריין אינו נוכח.

סיוע לילד

אם קיים חשד בתסמונת מינכהאוזן באמצעות שליח, מחויבים אנשי הרפואה על פי חוק לדווח על חששותיהם. יחד עם זאת, במצב זה עלול ההורה המואשם להחמיר את מצבו של הילד מתוך ניסיון להוכיח את נוכחות המחלה. אם הוא מכחיש שוב ושוב את ההאשמות, עלול הילד להיות מורחק מהבית וצעדים משפטיים ינקטו בשמו.

במקרים מסוימים, עלול ההורה או המטפל המכחיש את ההאשמות לעבור להתגורר במקום אחר, רק על מנת להמשיך את התנהגותו. גם אם ישוב הילד למשמורתו של העבריין בחסות הגנת עובדים סוציאליים, הילד עלול להמשיך להיות קרבן להתעללות כל עוד שהעבריין נמנע מקבלת טיפול נפשי מקצועי והתערבות רפואית.

הטיפול בהורה או במטפל

ההורה או המטפל חייב להודות בהתעללות ולפנות לקבלת טיפול פסיכולוגי. אך אם הוא אינו מודה באשמה, סיכויי הטיפול להצליח קטנים ביותר. הכרה בתסמונת מינכהאוזן באמצעות שליח היא אחת הדרכים לשפר את המצב ולהיחלץ ממנו.