טיקים בילדים וההשפעה הפסיכולוגית שלהם

למרות שהפרעות טיקים נחשבו בעבר לנדירות ביותר, מחקרים חדשים מראים שהן משפיעות על כעשרים אחוזים מהילדים. טיקים בילדים משפיעים עליהם עם השלכות פסיכולוגיות חמורות, כולל פגיעה בביטחון העצמי וריחוק חברתי. חשוב לעשות אבחנה ולהבדיל בין טיקים שחולפים מעצמם, מה שברוב המקרים קורה, לבין טיקים שנמשכים לאורך תקופה ארוכה ובהחלט דורשים התייחסות ותשומת לב, גם שלנו ההורים וגם לעתים התערבות רפואית.

טיפול בהפרעות טיק באמצעות תרופות

רוב הרופאים מאבחנים תסמונת טורט שמתבטאת בטיקים שמתרחשים במחזוריות, ורובם חולפים מעצמם לאחר מספר מחזורים, כלומר, אין צורך בטיפול. אם הטיק אינו חולף מעצמו, יש להרכיב תוכנית טיפול מקיפה, במיוחד אם הטיקים חמורים או גורמים למבוכה עזה. כשהטיפול נחשב להכרחי, הן על ידי הילד והן על ידי הרופא, קיימות אפשרויות טיפול נרחבות.

תרופות משמשות לטיפול בכמה הפרעות טיק, אבל אין זה קו הראשון של הטיפול; ברוב המקרים, טיפול זה נרשם רק כאשר טיקים מפריעים לתפקוד וכשמוצו כל ההתערבויות שאינן תרופתיות. הפרעות טיקים, כמו מצבים אחרים, צריכות להיות מטופלות רק בתרופות בזמן שהמטופל נמצא בפיקוח רופא.

קיימות מספר אפשרויות תרופתיות, וקשה לחזות את האופן בו המטופל יגיב לטיפול פרטני אחד לעומת אחר. התרופה הראשונה המועדפת היא בדרך כלל הלופרידול, תרופה אנטי פסיכוטית טיפוסית.

אפשרויות אחרות כוללות ריספרידון, תרופה אנטי פסיכוטית שאינה טיפוסית, ותרופות שאינן מעוררות שמשמשות לעתים קרובות לטיפול ב-ADHD. חלק מהמטופלים חווים גם תוצאות חיוביות עם תרופות כגון SSRI וטריציקליים.

טיפול בהפרעות טיקים באמצעות טיפולים פסיכולוגיים

טיפול הבחירה בהפרעות טיק נקרא טיפול היפוך הרגלים, במהלכו הילד לומד לזהות את תחושת ה"טריגר" שלפני הטיק. ברוב המקרים זוהי תחושת "מתח" או "לחץ" שניתן להקל רק על ידי ביצוע הטיק. ברגע שהמטופל מזהה בהצלחה את הטריגר שלו, הוא לומד להגיב לתחושה הזו על ידי אימוץ התנהגות חלופית, כלומר, הפחתת המתח מבלי להזדקק לביצוע הטיק.

טיפול הורמונלי מלמד מטופלים לזהות גורמי לחץ שעלולים להחמיר את הטיקים, ומציע מנגנוני התמודדות או אסטרטגיות להימנע לחלוטין מגורמי הלחץ. טיפול זה יעיל מאוד לילדים, ולאחר חודש וחצי הוא מתחיל להשפיע באופן יעיל על ההשלכות הפסיכולוגיות של הטיקים ולשפר את איכות חיי הילד.

מיתוס שחייבים להעיף

מיתוס נפוץ אבל מיותר לחלוטין גורס שמטופל שמכיר את הטיק שלו ומנס לדכא אותו, חווה טיקים חזקים או מגוונים יותר, אבל ההיפך הוא הנכון.

האמת היא שגם כאשר הטיפול מתמקד אך ורק בטיקים ווקאליים, הם עדיין יורדים ב-26% כתוצאה מכך.

טיפול בהפרעות טיקים עם שינויים באורח החיים

במקרים קלים, ניתן לטפל בהפרעות טיקים באמצעות תרגילי הרפיה שמסייעים לילדים להפחית את הלחץ שעלול להחמיר את הטיקים. דוגמאות לטכניקות אלו כוללות נשימות עמוקות, דימויים חזותיים והרפיית שרירים מונחית.

טכניקות אלו יעילות ממש כמו טיפולים התנהגותיים, ומסייעות למטופלים לשפר ההשקפה שלהם על המצב, לשפר את הביטחון העצמי, להיות פעילים יותר מבחינה חברתית, ולהרגיש יותר שליטה בסימפטומים.

בנוסף, חשוב לציין כי מחקרים רבים מצאו קשר ישיר בין סיטואציות של לחץ ומתח בהן ילדים נמצאים לבין הופעה של טיקים או אפילו החמרה שלהם. לכן, כדאי לבחור בכל מיני סוגים של פעילויות או טיפולים שבעצם מסייעים להרגיע את הילד, משהו שהוא גם כביכול יכול להתחבר אליו ממש כמו פעילות גופנית מסוימת שתרפה את גופו וכך גם העוצמה של הטיקים, גם התכיפות שלהם וגם החומרה שלהם פוחתים.