מהי ההשפעה הפסיכולוגית של משחקי וידאו על ילדים?

משחקי וידאו נחשבים לחלק בלתי נפרד מעולמם של מאות אלפי ילדים בישראל. הם משחקים במגוון רחב של משחקים באופן יום יומי, לעיתים קרובות לאורך שעות ארוכות. נשאלת השאלה כיצד הדבר משפיע עליהם? על תפיסת המציאות שלהם, על איכות השינה, על מצב הרוח ועל אלמנט האלימות. חוששים מההשפעה הפסיכולוגית של משחקי הווידאו על ילדכם? אתם חייבים לקרוא את הכתבה הבאה.

 

הקשר המובהק של משחקי וידאו, שינה והתנהגות

את ההשפעה הראשונית של משחקי הווידאו על חייכם אתם לבטח מרגישים בכיס: "אבא, תקנה לי בבקשה אקס בוקס", "אימא, אפשר אוזניות לסוני פלייסטיישן"? ודומיהם. אלא שאם הילדים שלכם כבר יושבים שעות ארוכות ביום מול מסכי המשחק, טון הדיבור שלהם עלול להיות קצר רוח, תוקפני ועצבני הרבה יותר. מדוע זה קורה? בשלוש מילים – זמן ואיכות שינה.

 

מחקרים רבים הוכיחו את הקשר בין זמן משחק רב (ובכלל – זמן מסכים) לבין הפגיעה בזמן ואיכות השינה. ממצאי מחקר מפורסם בתחום הראו כי כל תוספת של שעת משחק, מגדילה את הסיכוי לשינה ירודה ב-31%. הדבר קורה בשל עוררות רגשית שהמשחק יוצר, החשיפה לאורו של המסך המדירה עייפות מהגוף, וההעדפה של ילדים להמשיך לשחק במקום ללכת לישון.

 

ומה קורה לילדים שלא ישנים מספיק? ובכן, לא מעט. כפי שציינו לעיל, ההתנהגות שלהם עלולה להפוך להיות עצבנית וחסרת סבלנות, הם עלולים לסבול מסף תסכול נמוך, איכות הקשב שלהם, כמו גם טווח הקשב, עלולים להיפגע באופן אקוטי, יכולת הלמידה והזיכרון (בעיקר לטווח קצר) תיפגע באופן מיידי, וקיימות עוד השפעות שליליות רבות נוספות. איך ניתן להקטין את ההשפעות הללו? בשתי דרכים מרכזיות: הגבלה מהותית של זמן משחקי וידאו יומי (עד שעתיים), לצד הגבלת שעת הסיום של פעילות המשחק לכדי שעתיים לפני מועד השינה.


על משחקי וידאו ותפיסת האלימות

אלימות, לעיתים קרובות קשה וגרפית במיוחד, הינה מוטיב מרכזי (מידי) בשלל משחקי וידאו פופולאריים. הבעייתיות בכך, באופן טבעי, רבה, בעיקר בכל הקשור לילדים רכים בשנים.  תפיסת המציאות של ילדים לוקה בחסר והגבולות בין המציאות לדמיון, במקרים רבים, מטושטשים. אמנם ישנם מחקרים רבים אשר לא הוכיחו קשר ישיר בין משחקים אלימים לבין התנהגות אלימה, אך זוהי בערך הנחמה היחידה בעניין. משחק וידאו אלים עשוי לגרום להזדהות של הילד עם הדמויות התוקפניות, לגרום לו לתפוס את האלימות כמוצדקת, נכונה וכדרך לגיטימית לפתרון בעיות בחיי היום יום. פוטנציאל ההשפעה המסוכנת גדל אף יותר עבור ילדים בעלי בעיות רגשיות, התנהגותיות או חברתיות שונות.

 

לא רק רע – על ההשפעות החיוביות של משחקי וידאו על ילדים

אז נכון, מרבית ההשפעות על ילדים שליליות, אבל בהחלט לא כולן. מה עשויות להיות ההשפעות החיוביות של משחקי וידאו על ילדים? הנה רשימה קצרה:

  • יצירת קשרים חברתיים – פלטפורמת המשחקים המקוונים מאפשרת משחק הדדי, חברתי ומשותף עם צעירים מכל רחבי העולם. זוהי אחלה דרך להכיר חברים חדשים.
  • התמודדות עם תסכולים וכישלונות – במשחקי וידאו לפעמים מנצחים ולפעמים מפסידים. בגיל הצעיר לא תמיד פשוט להתמודד עם חוסר הצלחה והפסד. המשחקים עשויים לסייע בכך.
  • שיפור יכולות קוגניטיביות ולמידה שונות – תתפלאו, אבל המשחקים גם מסייעים בפן הקוגניטיבי. ילדים המשחקים באופן קבוע (בגבולות הסביר, ולא בגבולות ההתמכרות) הוכחו כבעלי אסטרטגיות למידה ופתרון בעיות רחב יותר, התמודדות ארוכה יותר עם בעיות מורכבות בלי להתייאש, ועוד.
  • העצמה וביטוי – ילדים רבים חשים תחושות ביטחון, העצמה, ביטוי עצמי, מסוגלות ושליטה בעקבות המשחקים. אלמנטים חשובים במיוחד להמשך חייהם!

 

בשורה התחתונה, למשחקי וידאו השפעות שליליות וחיוביות על ילדים. כל עוד תייצרו הגבלת שימוש סבירה ותפקחו על תוכן המשחקים והשפעתם על ילדכם, אתם יכולים להיות רגועים.