כלכלה התנהגותית פסיכולוגית

התעסקות עם כסף היא התעסקות שלא קשורה אך ורק לנושאים כלכליים ויש בה לא מעט רבדים נוספים. כיום יש מודעות הולכת וגוברת לנושאים כמו צרכנות שחלק לא מבוטל ממנה קשור לדרך ההתנהלות וההתנהגות של הצרכני והקונים. גם מי שיש לו ממון רב צריך ללמוד על דחיית סיפוקים, על איפוק ועל סקר שוק וכך אט אט ההתנהלות הכלכלית הופכת להיות הרבה יותר אחראית, בוגרת ונכונה. בעזרת יישום של עקרונות כלכלה התנהגותית פסיכולוגית שלא בהכרח מגיעים מהתחום של כספים אפשר לחסוך לא מעט ולהבין מתי זה נכון לבצע רכישה ולהוציא כספים ומתי זה פחות מומלץ או סובל דיחוי. לא מעט אנשי מקצוע שמסייעים ללקוחות, בין אם בתכנון כלכלי נכון ומותאם אישית ובין אם מלווים לקוחות בסיטואציות ספציפיות כמו לקיחת משכנתא מכירים את הנושא ההתנהגותי.

 

כלכלה התנהגותית פסיכולוגית – תחום מרתק שהולך ומתפתח עם הזמן

בדומה לנושאים נוספים מהתחום של מדעי החברה או הפסיכולוגיה – גם כלכלה התנהגותית היא תחום שקיבל הרבה תשומת לב בשנים האחרונות ובוצעו בו לא מעט מחקרים. בעידן שבו ידע כלכלי הפך לנחלת הכלל, עידן שבו האנושות חווה כמה וכמה משברים כלכליים בין לאומיים שנתנו את אותותיהם גם על האזרח הקטן ובעיקר בעידן שבו אנשים מפתחים חשיבה ביקורתית ואל ממהרים להוציא כספים – המחקרים רצו לבדוק ולבחון מה מוביל אנשים לביצוע פעולות כלכליות או ללקיחת החלטות כלכליות משמעותיות. מי שפונה לקבלת שירותים מקצועיים של ייעוץ משכנתא למשל רוצה לוודא שהוא יהיה מלווה על ידי מי שמכיר את התחום ובקיא במושגים. בנוסף לכך הוא גם רוצה לוודא שהוא לא ישלם כספים שלא לצורך, כלומר יש לו מודעות עצמית גבוהה ואחראית.

 

המודעות הגבוהה של שמירה על הכסף

כסף הוא לא מצרך שקל להשיג ואנשים רוצים לדעת שהם עושים בכסף שלהם שימוש טוב, נכון, אחראי ויעיל. הם לא היו רוצים לבזבז את הכסף לחינם והם רוצים למקסם אותו ככל האפשר לצרכים או התועלת האישיים שלהם. לשם כך צריך לדעת מה לעשות ואיך להתנהג ולא אחת יש צורך בשינוי דפוסי התנהגות עמוקים שהוטמעו לאורך הרבה שנים. למרות הקושי והאתגר – כדאי מאד להקשיב לאנשי המקצוע שמלווים את התהליך וזה מה שיבטיח שסכומי הכסף הזמינים ילכו ויגדלו. יש תחושת סיפוק לא קטנה בידיעה שקנייה בסכום מסוים לא בוצעה בסופו של דבר והכסף נשאר ונשמר בחשבון הבנק.