איך מוצרי עישון משפיעים על המוח? 

מאמרים רבים פרסמו קשר משמעותי בין עישון  לאורך זמן ובין השפעות על המוח, מאמרים אלו הראו שעישון לאורך תקופה ממושכת יכול להשפיע על האונות הקדמיות של המוח אשר אחראיות על הזיכרון והחשיבה של בני האדם.  בנוסף מוצרי העישון השונים משפיעים על החומר האפור המרכזי במוח.  תפקידו של החומר האפור הוא ניתוב מידע לפי גירויים תנועתיים וחושיים.  כאשר אדם  מעשן  לאורך שנים מה שקורה הוא תהליך של דילול החומר האפור המרכזי  שמוביל בקשר ישיר  לדמנציה ולירידה קוגניטיבית,  כלומר אדם שמעשן הרבה לאורך היום ולמשך שנים רבות, מעלה בעשרות אחוזים את הסיכוי להיווצרות הפרעות בזיכרון  והפרעות בתפקודי החשיבה.

השפעת הניקוטין על מערכת הקוגנטיבית

מוצרי עישון הכוללים סיגריות, סיגרים, נרגילות, מקטרות  וכו'  בכלי עישון מגוונים כמו נירות גלגול ומכשירי אידוי כמו וופורייזים מכילים למעלה מ4000 כימיכלים שונים כשחלקם מאוד רעילים ומסרטנים.   אחד החומרים העיקריים שנמצאים בתוך מוצרי העישון הוא הניקוטין. אדם שמעשן ואפילו אם רק התחיל לעשן מפתח תלות רבה בעישון בשל הניקוטין אשר משפיע במהירות שיא על המוח של האדם וגורם לו להתמכר.  כאשר הניקוטין מגיע למוח הוא מתחיל להשפיע על תאי המוח וגורם לשחרור של דופמין שיוצר תחושה נעימה ולשחרור של אדרנלין שמאיץ את קצב פעימות הלב  ויוצר תחושת עירנות ואנרגיות גבוהות בגוף.

זו אחת הסיבות שאנשים מתמכרים למוצרי עישון עם דגש על סיגריות. בנוסף, כאשר אדם ממשיך לצרוך על בסיס קבוע את הניקוטין נדרשת כמות גדולה יותר  בכדי להשיג את אותן התחושות, אדם אשר מעשן כמות גדולה של מוצרי עישון למינהם  גורם למבנה המוח להשתנות ולהתמכרותו לגבור. אדם מעשן שאין באפשרותו לעשן ברגע בו הוא מעוניין לעשן יתחילו להיווצר אצלו תופעות  פחות נעימות כמו למשל סטרט ועצבנות. בשל כך אנשים מעשנים רוצים לעשן כמות גדולה יותר של סיגריות במטרה  להשיג שוב את אותם התחושות הנעימות ולהפסיק את התחושות  של האי הנוחות  הנגרמות להם  כאשר יש ירידה של הניקוטין בדם.

לאילו עוד בעיות מוצרי עישון יכולים לגרום בטווח הרחוק?

בנוסף להשפעות של התמכרות, הפרעות בזכרון ובחשיבה צלולה, מוצרי העישון השונים גורמים גם לפגיעה בחושים כמו ראייה, ריח וטעם.

לעישון יש השפעות שליליות על הראייה כמו ירידה בחדות הראייה, פגיעה ברשתית של העין, שיבוש בתפיסת העומק וירידה בכושר ההתאוששות של העין ממצבים שונים כמו סינוור. בנוסף, אנשים מעשנים גורמים לפגיעה בחוש הריח והטעם, היכולת להעריך  טעם של מזונות  אצל אנשים מעשנים נפגע משום שמתבצע אצל אותם אנשים אובדן בחוש הריח אשר משפיע ישירות גם על חוש הטעם.  החושים ריח וטעם קושרים זה לזה  ולכן שני החושים נפגעים אצל אדם מעשן. אנשים מעשנים מעלים את הסיכוי לחלות במחלות רבות כמו מחלות לב, שבץ מוחי, סרטן מסוגים שונים עם דגש על סרטן הריאות למשל, סרטן חלל הפה ועוד. כמו כן, עישון מגביר את תהליך ההזדקנות הטבעי שהגוף עובר, פוגע בשיניים, מוביל לקמטי הבעה מהם קשה מאוד להיפטר ובקיצור מזיק מאוד לבריאות.

האם הפסקת עישון יכולה לשפר את המדדים אשר נפגעו במוח ?

מחקרים רבים הוכיחו שהפסקת עישון גורמת לשיפור  קוגנטיבי  ולשיפור מצבו של החומר האפור המרכזי במוח, שיפור המדדים מתבצע באופן איטי אבל ללא ספק המצב הבריאותי של אדם אשר החליט להפסיק לעשן משתפר. מומלץ מאוד לנסות תהליך גמילה או לפחות לעבור למוצרים פחות מזיקים.