לחצות או לא לחצות: גבולות בטיפול פסיכולוגי

לחצות או לא לחצות: גבולות בטיפול פסיכולוגי

בטיפול פסיכולוגי, מוצבים גבולות על מנת להגן על הצלחת הטיפול. חלק מהגבולות הם ברורים, כגון קיום מגע מיני בין המטפלים למטופלים, אך גם הפרתם של הגבולות האחרים מזיקות מאוד. פסיכולוג קליני מיומן מכיר את הדרכים לשמירת גבולות טובים ביחסים הטיפוליים. מפגש בין מטפל למטופל הוא חוויה ייחודית למדי. בדרך כלל לא מבוצעים המפגשים מחוץ לקליניקת הטיפולים, המטפל אינו חבר של המטופל, וכל תפקיד אחר שלוקח המטפל, ואשר אינו קשור למהות הטיפול, מבלבל את הגבולות.

בטיפול פסיכולוגי, מוצבים גבולות על מנת להגן על הצלחת הטיפול. חלק מהגבולות הם ברורים, כגון קיום מגע מיני בין המטפלים למטופלים, אך גם הפרתם של הגבולות האחרים מזיקות מאוד. פסיכולוג מיומן מכיר את הדרכים לשמירת גבולות טובים ביחסים הטיפוליים.

מפגש בין מטפל למטופל הוא חוויה ייחודית למדי. בדרך כלל לא מבוצעים המפגשים מחוץ לקליניקת הטיפולים, המטפל אינו חבר של המטופל, וכל תפקיד אחר שלוקח המטפל, ואשר אינו קשור למהות הטיפול, מבלבל את הגבולות.

המטפל צריך תמיד לשאול את עצמו, אם משהו שהוא עושה, אומר או מאפשר, משרת את האינטרסים של הטיפול. התשובה לכך עשויה להשתנות בהתאם לסוג הטיפול. יש דברים שהם טאבו, ללא קשר לסוג של הטיפול או הפרקטיקה אותו מנהיג המטפל:

  • ·         מגע מיני מכל סוג
  • ·         הנעת המטופל להשקיע את כספו במיזם או להיכנס לשותפות עסקית מכל סוג
  • ·         לקיחת הלוואות שונות מהמטופל, כסף או שירותים שונים
  • ·         הפגנת זלזול במטופל בדרך של איחור, ביטול פגישות לעיתים קרובות, מענה לטלפון בזמן הטיפול גם אם אין מדובר במקרה חירום
  • ·         קבלת שיחות מהמטופל מחוץ לשעות המפגשים, על מנת לשוחח על חייו
  • ·         מגע חברתי מחוץ למפגשי הטיפול הרשמיים
  • ·         חיבוק בתחילתו או בסופו של מפגש
  • ·         מטפל המשתתף באירועים חברתיים של המטופל
  • ·         מטפל המשאיל ספר או כל דבר אחר מהמטופל

על המטפל להסביר למטופל למה משהו אינו מותר ביחסים הטיפוליים. במילים אחרות, במקום לדחות חיבוק מהמטופל תוך ציון העובדה שהאקט אינו מתאים, צריך המטפל להסביר למטופל למה זה מזיק.

הצבת הגבולות והפיכתם למפורשים

חשוב מאוד כי המטפל יציב גבולות. המפתח להצלחה על שמירתם הוא להחליט מה הם הגבולות הברורים ולאחר מכן לתקשר אותם בצורה ברורה. יחד עם זאת, אין להחמיר בצורה עיוורת בהקפדה על הגבולות, כי לעיתים קרובות יזדקקו מטופלים לעזרה מחוץ לזמני הפגישות הקבועות. לכן מוצע כי אם מטופל יוצר קשר עם המטפל מחוץ לשעות הקבועות על מנת לשוחח על מקרה שאינו מוגדר כמקרה חירום מפורש, על המטפל להעמידו במקומו.

סוגיות הגבול ביחסי מטפל-מטופל, מתייחסות בעיקר לחשיפה העצמית של המטפל, מגע, החלפת מתנות, סחר חליפין, אורך ומיקום של מפגשים וקשר מחוץ לקליניקה. חציית גבולות בטיפולים פסיכולוגיים נעוצים במונחים חמקמקים ומתייחסים לכל חריגה מההתנהגות המסורתית ומעבר לניהול יחסים בעלי אופי מסוכן, היכול לכלול טיפול המאופיין בהיבטים רגשיים שאינם משרתים את צרכי המטופל.

פסיכולוגים מוצפים במסרים חד משמעיים לגבי חומרת מעברי הגבול וקיום קשרים כפולים בפרקטיקה קלינית. הם מוזהרים כי מעברי הגבול עשויים להוביל אותם במדרון חלקלק לקיום יחסי מין נצלנים. מעברי גבול ומערכות יחסים כפולות לעיתים קרובות סומנו בתווית של הפרת אתיקה ומשמשים לעיתים קרובות במונחים של ניצול ופגיעה במטופל.