התמודדות פסיכולוגית עם הפלה

התמודדות עם הפלה

מומלץ לפנות לקבלת טיפול פסיכולוגי כבר לאחר התרחשות ההפלה, בין אם היא טבעית ובמיוחד כשהיא מכוונת. הייעוץ המקצועי של בעל מקצוע מנוסה ומוסמך מהווה הקלה משמעותית להתגברות על התסמינים והתמודדות עם המצב, ומאפשר המשך חלק יותר בחיים. אישה חשה בדרך כלל תחושת אחדות עם העובר כבר בשלב המוקדם של ההיריון, המייצג את התקוות והחלומות שלה. תחושות אלו מועצמות בעת האובדן, במיוחד אם מעט מאוד אנשים סביבה מודעים להתרחשות ההפלה, ובעיקר אם המוסכמות החברתיות הרגילות אינן מוכנות להכיר בהפלה מכוונת.

בין אם הפלה מתרחשת באופן טבעי או מכוון, זהו סוג אובדן כה נפוץ, עד כי לעיתים קרובות אינו נחשב כמקור לבעיות רגשיות. מאפייני הדיכאון בשנה הראשונה לאחר ההפלה, מתבטאים בתחושות כעס, חרדה ופאניקה, כתגובות אופייניות הנלוות לאובדן ההיריון.

אישה חשה בדרך כלל תחושת אחדות עם העובר כבר בשלב המוקדם של ההיריון, המייצג את התקוות והחלומות שלה. תחושות אלו מועצמות בעת האובדן, במיוחד אם מעט מאוד אנשים סביבה מודעים להתרחשות ההפלה, ובעיקר אם המוסכמות החברתיות הרגילות אינן מוכנות להכיר בהפלה מכוונת.

רגשות עזים

הגורם המשמעותי ביותר לתגובה רגשית הוא העובדה כי סימני ההיריון אינם ניכרים על האישה בשלב המוקדם, אך למרות שהעובר אינו נתפס כישות נפרדת, הפסקת ההיריון מתבטאת בתחושת ריקנות, חיפוש משמעות ותחושת חוסר שלמות.

אישה הופכת להיות מבודדת בעקבות ההפלה, ולעיתים קרובות היא אינה זוכה לתמיכה רגשית לתחושותיה, היות ומעט מאוד אנשים יודעים בדרך כלל על האירוע, ובכך נמנעת קבלת המציאות של האובדן.

ההשלכות הפסיכיאטריות של אובדן ההיריון

הבעיות הנפוצות ביותר הן דיכאון וחרדה. כמחצית מהנשים זקוקות לתהליך של שנה לפני שהן שוות לקצב הרגיל של החיים. הסיכון הגבוה ביותר לדיכאון הוא ב-12 השבועות הראשונות לאחר אובדן ההיריון.

גורמי סיכון להתפתחות דיכאון קליני כוללים היסטוריה קודמת של דיכאון, המחמירה בעת אובדן ההיריון, היסטוריה של שימוש מופרז באלכוהול, וכושר התמודדות כללי ירוד עם מצבים נפשיים.  התנהגויות כפייתיות עשויות להיות מוגברות בתקופה זו, והסיכון להתפתחות דיכאון וחרדה נלווה אף להריונות הבאים.

בין אם ההפלה מתרחשת באופן מכוון או טבעי, זוהי חוויה טראומטית ביותר לאישה. בדומה לטראומות אחרות, הדחף הראשוני הוא לשכוח את החוויה הקשה ולהתעלם מהכאב הנלווה לה או להכחישו, אך בתוך מספר שבועות לאחר ההפלה, מגיחים הזיכרונות מחדש וההכחשה או ההתעלמות מהמצב אינה אפשרית עוד. בנקודה זו מופיע הכאב הרגשי.

תסמיני התמודדות עם הפלה

בין היתר, כוללים תסמיני ההתמודדות עם ההפלה אמונה של האישה כי היא האחראית להפלה, תחושת הערכה עצמית נמוכה המלווה בתחושת אשמה בלי נמנעת, במיוחד כאשר ההפלה מכוונות. לתחושות אלו אין קשר לביטחון הנלווה לקבלת ההחלטה לביצוע ההפלה עצמה. התחושות הכלליות הן של חוסר תקווה, עצב עמוק, התפרצויות בכי, חוסר מוטיבציה, מחשבות אובדניות, בעיות בזוגיות ועוד.

תסמינים אלו אינם מופיעים בהכרח בו זמנית ולא כל הנשים חוות את אותם התסמינים. חלק מהתסמינים מופיעים כמספר שבועות לאחר ההפלה ואחרים צצים רק לאחר מספר חודשים. כך או אחרת, אין להתעלם מהמצב, על מנת למנוע השלכות של השפעות נפשיות, פיזיות ושכליות מרחיקות לכת.

טיפול פסיכולוגי

מומלץ לפנות לקבלת טיפול פסיכולוגי כבר לאחר התרחשות ההפלה, בין אם היא טבעית ובמיוחד כשהיא מכוונת. הייעוץ המקצועי של בעל מקצוע מנוסה ומוסמך מהווה הקלה משמעותית להתגברות על התסמינים והתמודדות עם המצב, ומאפשר המשך חלק יותר בחיים.