הפרעה הזויה

התכונה העיקרית של הפרעה זו היא נוכחות אשליות, שהן אמונות בלתי מעורערות במשהו שאינו נכון. אנשים עם אשליות הזויות משוכנעים שעוקבים אחרים, מרעילים אותם, מרמים אותם או מתנכלים להם.

זהו סוג של מחלת נפש חמורה הנקראת 'פסיכוזה', שבה אדם אינו מסוגל לקבוע מה אמיתי ומה מדומיין. התכונה העיקרית של הפרעה זו היא נוכחות אשליות, שהן אמונות בלתי מעורערות במשהו שאינו נכון. אנשים עם אשליות הזויות משוכנעים שעוקבים אחרים, מרעילים אותם, מרמים אותם או מתנכלים להם. הזיות אלו כוללות בדרך כלל פירוש שגוי של תפיסות או חוויות. במציאות, לעומת זאת, מצבים אלו אינם נכונים כלל או מוגזמים ביותר.

מונחים קשורים:           

אשליה גרנדיוזית. זוהי אמונה קבועה ושקרית של אדם הסבור שהוא בעל תכונות מעולות של גאונות, תהילה, אומניפוטנטיות או עושר. זהו לרוב תסמין של סכיזופרניה, אך עשוי אף להיות תסמין להפרעות פסיכוטיות או דו קוטביות, כמו גם דמנציה או אלצהיימר.

אבחנה מבדלת להפרעה הזויה. האבחון מתבצע כשאדם סובל במשך חודש לפחות מהתסמינים, אך ללא תסמינים פסיכוטיים אחרים. מאמר זה מסביר כיצד ניתן לאפיין הזיות רדיפה, כיצד להפריד בין הפרעות אשליות לבין אשליות גרנדיוזיות, וכיצד להבחין בין הפרעה זו לבין השפעות גורמים רפואיים אחרים.

טיפול תרופתי להפרעה הזויה. הטיפול כולל לרוב תרופות ופסיכותרפיה. מאמר זה מסביר את מורכבות הטיפול, וממצאי מחקרים לגבי יעילות הטיפול בתרופות אנטי פסיכוטיות.

רעיונות התייחסות ואשליות. תופעה זו היא חוויית אירועים בלתי מזיקים או צירופי מקרים שאדם מייחס להם משמעות אישית חזקה. מאמר זה מסביר כיצד מתייחס תהליך האבחון הפסיכיאטרי לקיום מחלות פסיכוטיות כגון סכיזופרניה, או הפרעה דו קוטבית בשלבים גבוהים של מאניה. 

הפרעת אשליות. מאמר על חוסר היכולת להבחין בין מציאות לאשליה, הגורמים להפרעה ושיטות הטיפול.

 

באותו נושא