ההפרעות הנפשיות המוזרות ביותר

תסמונת היד הזרה

יש הפרעות מוזרות, בלשון המעטה, המוכרות פחות. מאמר זה סוקר את רשימת חלק מההפרעות הנפשיות המוזרות ביותר.

ההפרעות הפסיכולוגיות המפורסמות ביותר, כגון סכיזופרניה, הפרעה טורדנית כפייתית וחרדה פוסט טראומטית, מוכרות וידועות לרוב האנשים, אבל יש הפרעות מוזרות, בלשון המעטה, המוכרות פחות. מאמר זה סוקר את רשימת חלק מההפרעות הנפשיות המוזרות ביותר.

תסמונת מרי הארט

אם כבר מדברים על הפרעות נפשיות מוזרות, קבלו את זו. מתברר, מדיווחי מקרים של אנשים הסובלים מהפרעה זו, כי הם חווים התקפים פסיכוטיים כשהם שומעים את קולה של מרי הארט, אישיות טלוויזיונית.

פסיכולוג שלמד טענות אלו, מסביר כי אנשים עשויים לחוות דאגה אמיתית למשמע קולה של הארט, כשהתסמינים הם אחיזת הראש, חוסר ריכוז ובלבול. יחד עם זאת, חשוב לציין כי נראה שתסמונת מוזרה זו משפיעה על אנשים שכבר סובלים מהתקפים פסיכוטיים הנובעים מגורמים אחרים.

תסמונת יד זרה

תסמונת זו נשמעת ממש מגניבה, אבל קשה לדמיין את התסכול אותו חווה אדם הסובל מהפרעה זו. בעיקרון, היא מתרחשת כאשר נראה כי לזרוע יש רצון משלה, והיא נעה סביב, אוחזת בחפצים ומגיבה למגע אדם אחר.

אך היא עושה זאת ללא שליטת האדם לו שייכת הזרוע. כפי שניתן לצפות, תסמונת סיוט זו עלולה להוביל למצוקה משמעותית בקרב הסובלים ממנה, שלעיתים קרובות מתייחסים לזרוע נוכלת זו כאילו הייתה ישות נפרדת.

טירוף מיני

זוהי הפרעה די מוזרה. בעצם, היא מתייחסת לאנשים הסובלים מאשליה לפיה מישהו אחר חולק עימם יחסי אהבה. אבל מה שהופך הפרעה זו למוזרה במיוחד, הוא שהאדם שכביכול נמצא ביחסי אהבה עם הסובל מההפרעה, הוא בדרך כלל מישהו ממעמד גבוה בהרבה ממנו עצמו, ולעיתים קרובות הוא ידוען.

אשליה זו עשויה להיות קשה לטיפול, ולעיתים קרובות קשה לשכנע את האדם הסובל מההזיה, כי מדובר בהפרעה נפשית. למרבית הצער, לא ידוע הרבה על הפרעה מסוימת זו, במיוחד בכל הנוגע לטיפול בה.

תסמונת שטוקהולם

זוהי תגובה פסיכולוגית הנראית לעיתים בקרב בני ערובה חטופים, המפגינים סימני אהדה, נאמנות או אפילו ציות מרצון לאדם שלקח אותם כבני ערובה, ללא קשר לסיכון שבו הם נמצאים. התסמונת נדונה גם במקרים אחרים, כולל מקרי הכאת נשים, אונס והתעללות בילדים.

התסמונת נקראת על שם שוד בנק בשטוקהולם, שוודיה, במהלכו שודדי הבנק החזיקו כבני ערובה את עובדי הבנק באוגוסט 1973. במקרה זה, הקורבנות נקשרו באופן רגשי לשוביהם, ואף הגנו עליהם לאחר ששוחררו מייסוריהם כעבור שישה ימים, וסרבו להעיד נגדם. מאוחר יותר, לאחר שהכנופיה נשפטה ונידונה למאסר, אחד מהחוטפים התחתן עם אישה שהייתה בת ערובה שלו.

דוגמה מפורסמת של תסמונת שטוקהולם היא סיפורה של פטי הרסט, ביתו של מיליונר שנחטפה בשנת 1974, כשבמהלך החטיפה נראה כי פיתחה הזדהות עם שוביה, ומאוחר יותר השתתפה באופן פעיל בשוד אותו ביצעו נגד אביה.

תסמונת לימה

זהו ההפך המדויק מתסמונת שטוקהולם. בהפרעה זו, החוטפים חווים אהדה למצוקות ולצרכים של קורבנותיהם. התסמונת נקראת על שם משבר בני הערובה בשגרירות היפנית בלימה, במהלכה חברי התנועה המהפכנית טופאק אמארו, לקחו כבני ערובה מאות אנשים שהשתתפו במסיבה במעונו הרשמי של שגריר יפן בפרו.בני הערובה כללו דיפלומטים, אנשי ממשלה, אנשי צבא ואנשי עסקים בכירים מלאומים רבים, שבמקרה נכחו במסיבה באותו זמן. החטיפה התחילה בדצמבר 1996 והסתיימה באפריל 1997.

בתוך מספר ימים, החוטפים החמושים שחררו את רוב השבועיים, שלכאורה זלזלו בחשיבותם, כולל הנשיא העתידי של פרו. החוטפים ניהלו משא ומתן כושל לשחרור יתר בני הערובה שנותרו, באמצעות פשיטה על קומדנו פרואני, למרות שבן ערובה אחד נהרג.

תסמונת דיוגנס

דיוגנס היה פילוסוף יווני עתיק, שחי בחבית יין וקידם רעיונות אודות ניהיליזם ובהמיות. האגדה מספרת כי הוא נשאל על ידי אלכסנדר הגדול לגבי מה שהכי היה רוצה בעולם, ותשובתו הייתה "שתזוז מאור השמש שלי".

תסמונת דיוגנס היא מצב המאופיין בהזנחה עצמית קיצונית, נטייה להתבודדות ואגירה כפייתית, לעיתים של בעלי חיים. היא נוכחת בעיקר בקרב אנשים זקנים וקשורה בעיקר עם תסמונת סניליות. ביטויי התסמונת נתפסים כמוטעים, למעשה, היות ולמרות שדיוגנס חי חיים סגפניים, אין מקורות המציינים שהוא הזניח את ההיגיינה שלו.

תסמונת פריז

זהו מצב בלעדי לתיירים ואזרחים יפניים, החווים התמוטטות נפשית כשהם מבקרים בעיר המפורסמת. עשרות תיירים יפנים הפוקדים את העיר מידי שנה, סובלים ממחלה זו ויש להשיבם לארץ מוצאם.

המצב הוא בעצם צורה חמורה של "הלם תרבות" תיירים יפניים מנומסים המגיעים לפריז, אינם מסוגלים להפריד בין ההשקפה האידילית של העיר, המתועדת בסרטים כמו אמלי, עם המציאות המודרנית של המטרופולין ההומה.

תיירים הבאים במגע, למשל, עם מלצר צרפתי גס רוח, מאבדים את שפיותם ואינם מסוגלים לכבוש את כעסם עד שבסופו של דבר הם מובלים לשגרירות היפנית, המפעילה מוקד הפועל סביב השעון ומטפל בתיירים הסובלים מהלם תרבות קשה, ומספק טיפול חירום בבית חולים במידת הצורך.

תסמונת סטנדאל

זוהי מחלה פסיכוסומאטית הנקראת על שם סטנדאל, הסופר הצרפתי המפורסם מהמאה ה-19, שתיאר את חוויותיו עם התופעה בעת ביקורו בפירנצה, איטליה, בשנת 1817, בספרו 'נאפולי ופירנצה: מסע ממילאנו לרג'יו.

תסמונת זו מתבטאת בדופק מהיר, סחרחורת, בלבול ואפילו הזיות כשאדם נחשף לאמנות, בדרך כלל בעיקר כאשר האמנות יפה ביותר או כשקיימת כמות גדולה של אמנות במקום אחד. התסמונת מתבטאת גם כאשר אדם הסובל מההפרעה מתעמת עם יופי עצום.

הפרעת חרדה כתוצאה מקפאין

מדענים מודים כי קפאין מגביר את סיכויי החרדה, ומצאו כי אנשים הסובלים מהפרעת חרדה רגילה, רגישים הרבה יותר להשפעות הפסיכולוגיות של קפאין. כך שאם אתה נוטה לסבול מהתקפי פאניקה, צריכת כל המוצרים המכילים קפאין, עלולה להציב אותך בסיכון גבוה יותר לסבול מהפרעה זו.

תסמונת ירושלים

תסמונת זו נקראת על שם קבוצת תופעות נפשיות הכרוכה בנוכחות רעיונות, מחשבות שווא דתיות, נושאים כפייתיים או חוויות פסיכוטיות אחרות, המופעלות, או נגרמות בעיקר בעת ביקור בירושלים. התסמונת אינה שייכת לדת או כת אחת, אך נראה כי היא משפיעה על יהודים ונוצרים המבקרים בירושלים, או חושבים עליה, וחווים כתוצאה מכך הזיות פסיכוטיות הנוטות להתפוגג כעבור מספר שבועות. אנשים הסובלים מפסיכוזה זו, סובלים גם  מהיסטוריה של מחלת נפש קודמת.