השפעת השינה על הבריאות הנפשית שלנו?

שאנחנו ישנים טוב בלילה, אנחנו מתעוררים אנרגטיים, חיוביים, שמחים, מלאי מוטיבציה ליום חדש שמגיע. לעומת זאת, שאנחנו לא ישנים טוב בלילה ולא משנה מה הסיבה, זה יכול להיות כי הילד שלנו חלם חלום, זה יכול להיות כי שתינו קצת יותר מדי אלכוהול בחתונה או אירוע אחר וזה יכול להיות סתם כי משהו מטריד אותנו בימים האחרונים, אנחנו פחות אנרגטיים, פחות חיוביים, פחות שמחים. שאנחנו לא ישנים טוב בלילה, אנחנו לפעמים אפילו יותר כעוסים, פחות סבלניים, פשוט עייפים. ובכן, שמדובר בלילה אחד, זה עובר, אבל שמדובר במשהו שחוזר על עצמו, משהו שקורה כמעט כל לילה ולאורך זמן, יש השלכות של השפעת השינה, או החוסר שינה, הן על הבריאות הפיזית והן על הבריאות הנפשית שלנו.

 

השפעת השינה על הבריאות שלנו – מה זה אומר?

מנתונים של אלפי מחקרים עולה כי אנשים שלא ישנים טוב, אנשים שלא ישנים רצוף, אנשים שאין להם מזרן איכותי כמו למשל מזרני פנדה, אנשים שמתעוררים באמצע הלילה ולא מצליחים לחזור לישון, יש להם יותר נטיה לפתח ולסבול מבעיות נפשיות. איזה בעיות? דיכאון, חרדות, דכדוך ועוד.

עייפות שהיא מתמשכת לאורך זמן ונובעת מסוגים שונים של בעיות שינה, מאופיינת בכל מיני תסמינים פיזיים. האנרגיות שלנו הופכות ירודות, אנחנו מרגישים תשושים ושחוקים, הכושר הגופני שלנו נפגע, אנחנו חלשים יותר, כבדים יותר וישנוניים יותר. שינה לקויה פוגעת גם ביכולות ובתהליכים קוגנטיביים, פוגעת ביכולת שלנו להתרכז ולהקשיב, מעודדת חוסן נפשי לקוי וגורמת לנו לחשוב בצורה איטית יותר ופחות מבוקרת. גם בהתייחסות לרמה הרגשית, שינה לקויה פוגעת במוטיבציה שלנו, גורמת לנו לחוש חוסר עניין ואף מעודדת שינויים קיצוניים במצב הרוח.

 

קיים קשר ישיר בין בעיות פסיכולוגיות לבין בעיות שינה

ממש כמו שנשימה, שתיית מים ואכילה חשובים לקיום שלנו, גם שינה היא צורך בסיסי וחשוב של הגוף, הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית. כשאנחנו לא ישנים כמו שצריך ודי בלילה אחד בלבד, תהליכים משתבשים. שאנחנו לא ישנים טוב הסיכוי להיווצרות חרדה עולה, שאנחנו לא ישנים טוב, הנטיה לקבל החלטות באופן שגוי עולה גם היא, שאנחנו לא ישנים כמו שצריך אנחנו מאבדים את היכולת שלנו לסנן ולמיין מידע, אנחנו מגיעים באופן עוצמתי לכל מיני דברים שכביכול נחשבים לשוליים, אנחנו מפרשים את הדברים מהרגש ולא מהשכל. בקיצור, חוסר בשעות שינה, שינה לקויה, שינה לא רציפה פוגעת בשיקול הדעת שלנו, ברמות האנרגיות שלנו ועלולה לפגוע בגופנו, גם בהיבט הרגשי וגם בהיבט  הפיזי.

 

אז איך בכל זאת שומרים על שינה איכותית?

יש כמה דברים שחשוב לשים אליהם לב. הדבר הראשון הוא כל נושא המסכים. אנו חיים בעידן שבו כמעט כל מידע אותו אנחנו צורכים נעשה דרך המסך. טלוויזיה לפני השינה, התכתבויות אינטנסיביות, התעסקות עם הטאבלט, כל הדברים האלה פחות מומלצים שעה עד שעתיים לפני השינה. המירו את המסכים בפעולות מרגיעות כמו שיחה עם בן/בת הזוג על כוס תה קמומיל, מדיטציה או אפילו סדרת מתיחות שברקע מוזיקה מרגיעה. בנוסף, חשוב לשים לב שסביבת השינה שלכם היא נעימה ומרגיעה. מזרן איכותי, מצעים בצבעים נעימים ומרגיעים מבדים שנעימים לנו בקרבה לגוף, וילון שמסתיר את האורות שמגיעים מבחוץ, גם מלאכותיים וגם טבעיים, כל אלה יסייעו לכם להזמין סביבת שינה בריאה ונעימה יותר. בנוסף, הקפידו שלא לצרוך מזונות ומשקאות כבדים ו/או כאלה המכילים קפאין בסמוך לשעות שינה. כן כדאי להשקיע במקלחת חמה, מרגיעה ומפנקת בסמוך לשינה.