מה ההבדל בין פסיכולוגיה קלינית לפסיכיאטריה?

פסיכולוגיה קלינית

ההבדלים העיקריים הם בהתמחות ובהתמקדות..בעוד שפסיכולוגיה היא המחקר המדעי של התנהגות ותהליכים נפשיים, פסיכיאטריה היא ענף ברפואה. הפסיכולוגיה הקלינית והפסיכיאטריה אינן מופרדות לחלוטין מבחינת היבטים של מחקר או התמחות. אז מה באמת ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכולוג?

ההבדלים העיקריים הם בהתמחות ובהתמקדות..בעוד שפסיכולוגיה היא המחקר המדעי של התנהגות ותהליכים נפשיים, פסיכיאטריה היא ענף ברפואה. הפסיכולוגיה הקלינית והפסיכיאטריה אינן מופרדות לחלוטין מבחינת היבטים של מחקר או התמחות.

יחד עם זאת, פסיכולוגיה קלינית מתמקדת בסיבות, מניעה וטיפול בהפרעות. פסיכיאטר הוא רופא עם התמחות ביסודות רפואיים ופיסיולוגיים של התנהגות אנושית פסיכולוגית חריגה. בעבר הייתה הפסיכולוגיה הקלינית ידועה כתרופה התנהגותית והסבירה כיצד אנשים מגיבים לתחומים שונים בחייהם, כיצד הם מקבלים החלטות לגבי התנהגויות מזיקות, דוגמת עישון או שימוש בסמים, כיצד משפיעות עליהם הפרעות פסיכולוגיות, וכיצד ניתן להפחית את הלחץ שמחריף הפרעות גופניות.

גם הפסיכולוגים הקליניים וגם הפסיכיאטרים מתמחים בהתנהגות אנושית והפרעות נפשיות. ההתמחות שונה עבור שני המקצועות. יחד עם זאת, שני המקצועות פועלים בתחומים שונים במקצת. גם לפסיכיאטרים וגם לפסיכולוגים הקליניים יש תפקיד חשוב בהבנה כיצד בני אדם מתנהגים ומתקשרים זה עם זה.

פסיכיאטר יכול לבחור תחום מומחיות מסוים, כגון טיפול בסכיזופרניה או דיכאון, לאחר שהוסמך כרופא. "פסיכיאטריה" נובעת מהביטוי היווני "מרפא של הרוח". פסיכולוג קליני יכול להתמקד בתחומים תעשייתיים, ארגוניים ואישיים. פסיכולוג שרוצה לטפל בחולים, יזדקק לתואר מתקדם והכשרה נוספת. כך הוא יכול להציע סוגים שונים של טיפול, בהתאם להכשרתו.

פסיכולוג מטפל בחולים על בסיס של אחד על אחד. הוא גורם למטופל להתמודד עם "ריפוי פנימי" באמצעות ייעוץ, מגעים עם טראומות ילדות: התעללות מינית או פיזית, דיכאון, הפרעות, משפחה ויחסים, הפרעות מיניות ועוד. המטרה העיקרית שלו היא הקלה על הסבל הנפשי ושיפור הרווחה הנפשית.

יש להבין את ההבדל בין פסיכולוגיה קלינית לבין פסיכיאטריה, כאשר מבקשים להתייעץ עם מומחה לבריאות הנפש או עם פסיכולוג. המונחים "פסיכיאטר" ו"פסיכולוג" מצוינים לעיתים קרובות ללא אבחנה כדי לתאר אדם שמספק שירותי יעוץ טיפוליים. בעוד שהפסיכולוגיה הקלינית עוסקת במתן יעוץ בלבד, הפסיכיאטריה עוסקת בהתנהלות ומחקר, וקיימים הבדלים משמעותיים בין שני המקצועות.

כל פסיכולוג שהשלים תואר בפסיכולוגיה, נקרא פסיכולוג. יחד עם זאת, ישנם סוגים רבים ושונים של פסיכולוגים, והאנשים שהוסמכו להציע טיפול נקראים בדרך כלל פסיכולוגים קליניים או פסיכולוגים של ייעוץ. הם עוברים הכשרה נוספת של שלוש שנים אשר בדרך כלל מסייגת אותם לרמת דוקטורט.

על מנת לתאר את ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכולוג קליני בצורה הפשוטה ביותר יש להבין שלפסיכולוג הקליני אין הכשרה רפואית, בעוד שהפסיכיאטר הוא רופא. הבדל חשוב נוסף בין שני המקצועות הוא שלפסיכולוגים הקליניים אין הסמכה לרשום תרופות, בעוד שהפסיכיאטר מוסמך לרשום תרופות למטופלים הסובלים מהפרעות נפשיות.

בנוסף, עבודת הפסיכולוג הקליני מתבטאת בדרך כלל במפגשי יעוץ טיפוליים, והפסיכיאטרים מבלים את זמנם בטיפול במקרים המצריכים מתן טיפול רפואי ואינם עוסקים בייעוץ. כאשר פסיכולוגים קליניים מקבלים מטופל אשר על פי אבחנתם זקוק לטיפול תרופתי, הם בדרך כלל שולחים אותו אל הפסיכיאטר לשם ביצוע הערכה ואולי אפילו לקבל מרשם תרופתי.

אז מה באמת ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכולוג?

בשנים האחרונות, טיפולים נפשיים הפכו למחזה נפוץ בישראל, כאשר יותר ויותר ישראלים משתתפים באופן קבוע בטיפולים נפשיים למיניהם. בעוד שבעבר, אדם שביקש לקבל סיוע נפשי תויג באופן אוטומטי כ"פסיכי", מה שגרר תדמית שלילית ביותר, הרי שלאחרונה נדמה כי תדמית זו נעלמה במידה רבה, מה שהוביל לנהירה רבתי של ישראלים לקבלת טיפולים נפשיים.

עם זאת, ישראלים רבים לא בקיאים בהבדלים הקיימים בתחום הטיפול הנפשי, כאשר השאלה הנפוצה ביותר הנשאלת בהקשר זה, היא מה ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכולוג? מאחר ומדובר בסוגיה הנמצאת על הפרק עבור רבבות ישראלים, חשוב להבהיר את ההבדלים בין השניים בצורה ברורה וחד משמעית.

פסיכיאטר – רופא לכל דבר

הדבר הראשון שצריך לזכור בכל הנוגע לפסיכיאטר, הוא כי מדובר ברופא לכל דבר, אשר בדומה לכל שאר הרופאים, נדרש להשלים ראשית תואר ראשון בלימודי רפואה כלליים. לאחר מכן, ובדומה לרופאים אחרים, עומדת בפניו האפשרות להתמחות בתחום מסוים, כאשר הפסיכיאטר הוא בפועל רופא אשר בחר להתמחות בתחום הפסיכיאטריה, תחום רפואי אשר עוסק בבריאות הנפש, ולא דווקא בבריאותו ה"פיזית" של האדם.

מסיבה זו, טיפול פסיכיאטרי הוא במהותו טיפול רפואי לכל דבר, אשר מטרתו התמודדות על הפרעות נפש שונות או חוליים נפשיים המופיעים במטופל. בעוד שלרוב, הטיפול הפסיכיאטרי מתבסס על אבחון ראשוני מטעם רופא פסיכיאטר מומחה, ובסיוע של גורמים מקצועיים נוספים במידת הצורך, הרי שטיפול פסיכיאטרי מסתייע לרוב בשילוב של תרופות מיוחדות יחד עם טיפול פסיכותרפי, אשר בעקבותיהם מופנה האדם לתקופת שיקום. עם זאת, חשוב לזכור כי כל אדם מתמודד עם מצב ייחודי, ומשכך הטיפול הפסיכיאטרי נוטה להשתנות בין אדם לאדם, ובהתאם לנסיבות הרלוונטיות.

פסיכולוג – מומחה בתחום מדעי ההתנהגות

בניגוד לפסיכיאטר, שהינו כאמור רופא לכל דבר, הרי שהפסיכולוג הוא איש מקצוע בתחום מדעי ההתנהגות, כאשר לצורך עיסוק בתחום – עליו ראשית להשלים תואר ראשון בפסיכולוגיה. בהמשך, עומדות בפני הפסיכולוג שורה של התמחויות ספציפיות, ובמידה והוא בוחר לבצע התמחות בפסיכולוגיה קלינית, אשר אורכה כארבע שנים, הוא זוכה להירשם בפנקס הפסיכולוגים.

בניגוד לפסיכיאטר, לפסיכולוג, אשר אינו רופא, אין אפשרות להחליט על טיפול תרופתי במטופל, והוא מתמקד בטיפול באמצעות שיחה עם המטופל, מה שמאפשר להבין את מצבו הנפשי של המטופל ולחתור לטיפול בקשייו הנפשיים בצורה משותפת. במקרים רבים, יעילותו של הטיפול הפסיכולוגי עולה אף על יעילות הטיפול הפסיכיאטרי, אף שהדבר תלוי במצב המטופל, ובבעיות הנפשיות מהן הוא סובל.

טיפול פסיכיאטרי מול טיפול פסיכולוגי – מה עדיף?

במרבית המקרים, התפיסה הרווחת אודות טיפול פסיכיאטרי היא כי מדובר בטיפול יעיל להתמודדות עם מקרי קיצון הדורשים טיפול דרסטי ומהיר, כאשר השימוש בתרופות נועד לאפשר למטופל להמשיך ולחיות את חייו בצורה הטובה ביותר האפשרית. עם זאת, חשוב לציין כי לא כל אדם יכול להפיק תועלת מטיפול פסיכיאטרי, ומאחר ובבסיסו הוא מיועד לקהל אוכלוסייה מצומצם הסובל מהפרעות נפשיות בעלות השפעה חמורה יחסית.

לעומת זאת, אין כמעט אדם בעולם אשר לא יוכל להפיק תועלת כלשהיא מטיפול פסיכולוגי, וזאת במגוון תחומים שונים, כגון גיבוש זהות, עמידה מול לחצים, ועוד. משכך, בעוד שטיפול פסיכולוגי לא תמיד יעיל בהתמודדות עם מצבי קיצון, הדורשים שימוש בתרופות פסיכיאטריות, הרי שטיפול פסיכולוגי יכול להעניק תועלת מרובה במקרים בהם יש צורך בשינוי הדרגתי של תפיסות והרגלים נפשיים שונים, אשר מטבע הדברים לא ניתנים לשינוי על ידי לקיחת תרופות, ודורשים עבודה נפשית ממושכת ובשיתוף פעולה מצד המטופל עצמו.  

לקריאה נוספת:

פסיכיאטריה ופסיכולוגיה