פסיכואנליזה אהובתי. הטיפול הפסיכואנליטי

טיפול פסיכואנליטי

ברוכים הבאים לעולם הפסיכואנליטי. עולם של חלומות וסמלים, עולם של תת מודע ומודע, עולם שבו כל פליטת פה מסמלת משהו ולרוב יהיה זאת מתחום מיניות האדם, שכן לפי מייסדי התורה הכול מתחיל ונגמר במיניות האדם.  עולם של איד ואגו וסופר אגו, עולם של מנגנוני הגנה – הדחקה והתקה, רציונליזציה וסובלימציה ועוד ועוד ועוד.

כאשר מישהו מזכיר פסיכואנליזה- יותר מכל דבר אחר, ומהר מכל דבר אחר- צצות ועולות להן הבדיחות. בהן מככב המטופל המגיע לטיפול כמעט מידי יום , במשך כל השבוע, שוכב על ספת הפסיכולוג בגבו אל המטפל, כשהמטפל המשועמם קורא עיתון. המטפל שהופך להיות תלוי במטופל שלו ומכור לו, שכן זה מוציא את כל משכורתו על ספת הפסיכולוג, שיושב ומהנהן בראשו-  ולעתים גם מוסיף הממממ.

וודי אלן (ולאחרונה דמותו של יפתח קליין בסדרה אמא ואבאז) שקולו של הפסיכואנליטיקן משתלט עליו וכל סיטואציה בחייו מפורשת ומבוארת לפי תורת הפסיכואנליזה כאילו זיגמונד פרויד בכבודו ובעצמו יושב לו בראש. אז מה הסיפור הגדול? הפסיכואנליזה, מלבד היותה תורה ותיאוריה- הינה גם שיטת טיפול פסיכולוגי אינטנסיבי בו המטפל מכוון את המטופל לשיחות, מהן נשאבים סמלים ומשמעויות, שחושפות לנו סודות ותכנים חבויים הישר מנבכי נפשו של המטופל.

כיום, הפסיכואנליזה איבדה מיוקרתה והדבר נעוץ במספר סיבות. תובענותו של הטיפול בהיבטים של זמן, כסף ומשאבים נפשיים – נתפס כמיושן ולא רלוונטי בעולם של אינסטנט, של פתרונות מהירים ושל עזרה עצמית. עודף המודעות שסוחבים איתם האנשים כיום, הופכת את הפסיכולוגיה הפסיכואנליטית , מובנת מאליה ומיותרת. כמובן שגם הופעתן של שיטות פסיכולוגיות אחרות (כגון התנהגותית- קוגניטיבית, אקזיסטנציאליסטית והומנית, ועוד תורות רוחניות אחרות) – לקחו  מהפסיכואנליזה את מקומה המכובד, שכן הקושי למדוד את הצלחתה מעיב על היכולת להעריך את תרומתה ומאיים לגרשה ממגרש התורות והשיטות.

אז מתי בכל זאת ולמי תסייע הפסיכואנליזה? לאנשים חסרי מודעות לחלוטין שמעולם לא דיברו עם עצמם ומעולם לא תקשרו עם הנפש שלהם. לאנשים המתקשים לתפקד בעולם עקב קושי עמוק ומודחק שטרם התעמתו איתו. למאמינים בחלומות ופרשנותם כאבן דרך להגיע אל הנפש הסבוכה והאמורפית. למאמינים בתורתו של פרויד וחבריו ולאלה מאיתנו ההופכים להיות מטפלים בעצמם, המעוניינים במקסימום מודעות עצמית. ולמי שלא מאמין ולא מתעניין, בלי שום קשר, מומלץ מאוד לקרוא את תורת החלומות של פרויד, ספר נפלא שלאחרונה תורגם בשנית ועודכן לעברית עכשווית יותר, ספר המבטיח חוייה מאירת עיניים ומרתקת בה נלמד על עולם החלומות כשער אל הנפש שלנו. ספר שאם נתייחס לשנת כתיבתו לא נאמין כמה תבונה וחוכמה הוא מכיל,וכמה יכול לסייע לכל אדם. ובכלל, רצוי להכיר את פרויד שנחשב אבי תורת הפסיכולוגיה–  כי גם אם נכפור בו ובחשיבתו, נמצא שהרבה ממה שאנו מאמינים בו כיום, הוזכר לראשונה על ידי פרויד.

לקריאה נוספת:
פסיכותרפיה וסוגים שונים של טיפול פסיכולוגי