התמודדות עם דיכאון במהלך ההיריון

דיכאון בהריון

דיכאון שאינו מטופל עלול להפריע ליכולת האישה לטפל בעצמה, לפגוע בתזונה, להגביר צריכת טבק, אלכוהול וסמים, להוביל ללידה מוקדמת, לידת תינוקות במשקל נמוך ולתחושות עוינות נגד התינוק שטרם נולד.

הריון מוביל לשמחה, התרגשות, ציפייה לטיפול בתינוק, והפלא של חיים חדשים. אך עבור חלק מהנשים, הריון מתבטא בדיכאון, מצב המעמיד בסכנה לא רק את האם, אלא גם את העובר. בקרב למעלה מעשרה אחוזים מהנשים ההרות, הציפייה ללידה הקרובה משולבת בתחושות מתמשכים של עצב, חוסר תקווה, חרדה, ירידה בתיאבון  ובעיות שינה.

למרבית המזל, נשים הרות אינן צריכות לסבול ממצב זה, שכן דיכאון במהלך ההיריון ניתן לטיפול, עם טיפול פסיכולוגי ותרופות נוגדות דיכאון. במהלך ההיריון, רופאים מנסים להימנע מקביעת תרופות נוגדות דיכאון לנשים, אלא אם כן הן סובלות מדיכאון חמור או אם יש להן היסטוריה רפואית של התקפי דיכאון. הרופאים נוטים להמליץ על התערבויות אחרות, כגון טיפול פסיכולוגי, טיפול משפחתי או טיפול קבוצתי, היעילות בהפחתת הצורך בצריכת תרופות נוגדות דיכאון.

הימנעות מטיפול היא מסוכנת

אך אם הדיכאון חמור וגורם לאישה הרה לא לאכול או לא להעלות במשקל באופן תקין, עליה לקבל טיפול מקיף. נשים הנמצאות בסיכון לדיכאון במהלך ההיריון, כגון נשים שסבלו מדיכאון מג'ורי בעבר או שחוו דיכאון במהלך ההיריון הקודם, יכולות לצרוך טיפול תרופתי של נוגדי דיכאון, עם סיכון מועט.

לטיפול בדיכאון קל, רופאים מעדיפים לקבוע טיפול פסיכותרפיה או טיפול קבוצתי. אך לנשים הרות עם דיכאון מג'ורי, הסיכון להישנות הדיכאון לאחר הפסקת התרופות, גדול יותר מהסיכונים הכרוכים בקבלת הטיפול התרופתי.

דיכאון המוביל להתנהגויות שאינן בריאות, משפיע באופן שלילי. מצבים בהם אישה אינה אוכלת, אינה ישנה, וסובלת מחרדה ודיכאון, משפיעים לרעה על העובר המתפתח, וכמובן, קיים הסיכון של תחושות אובדניות הקשורות בדיכאון.

דיכאון שאינו מטופל עלול להפריע ליכולת האישה לטפל בעצמה, לפגוע בתזונה, להגביר צריכת טבק, אלכוהול וסמים, להוביל ללידה מוקדמת, לידת תינוקות במשקל נמוך ולתחושות עוינות נגד התינוק שטרם נולד. כשדיכאון מג'ורי במהלך ההיריון אינו מטופל, הוא פוגע בעובר, שחווה אף הוא רגישות מוגברת ללחץ.

במקרי דיכאון חמור במהלך ההיריון, נשים זקוקות לטיפול פסיכותרפיה בשילוב עם תרופות נוגדות דיכאון. ככל ששיטת הטיפול רב תחומית יותר, כך סבירים יותר הסיכויים לשיפור התסמינים. אחת הדאגות בהקשר של טיפול רפואי בדיכאון במהלך ההיריון הוא הסיכון האפשרי ללידה מוקדמת. אך נשים המטופלות בתרופות טריציקליות נוגדות דיכאון אינן נמצאות בסיכון זה.

תרופות נוגדות דיכאון נחשבות לבטוחות בדרך כלל

תרופות מסוימות נגד דיכאון מסייעות לשיפור המצב ללא סיכון לעובר. לא קיימות עדויות מדעיות לכך שנטילת תרופות נוגדות דיכאון במהלך ההיריון כרוכות בסיכון למומים מולדים, ונתון זה מרגיע רופאים רבים. אך יש לזכור כי לא ניתן לקבוע בוודאות כי תרופות נוגדות דיכאון בטוחות במאת האחוזים לצריכה במהלך ההיריון.

מחקר שפורסם בכתב העת האמריקאי לפסיכיאטריה, מצא כי נשים שנטלו תרופות נוגדות דיכאון בכל ההריונות שלהן, כולל מעכבי ספיגה חוזרת סלקטיבית של סרוטונין (SSRI), כגון פרוזאק, זולופט ותרופות טריציקליות, עברו הריונות תקינים וילדו תינוקות בריאים. נתוני המחקר הצביעו גם על מצבים בהם נשים שסבלו במהלך ההיריון מדיכאון שלא טופל, החמירו את מצבן, פגעו ביכולת ההתפתחות התקינה של העובר, וסבלו מהתקפי דיכאון חוזרים ונשנים.

יתרונות הטיפול התרופתי לעומת הסיכונים. אישה צריכה להתייעץ עם הרופא לגבי הסיכון והתועלת בצריכת תרופות נוגדות דיכאון במהלך ההיריון. אם הדיכאון חמור ושיטות טיפול אחרות אינן מסייעות, כמובן שיש לקבל טיפול תרופתי. שילוב של פסיכותרפיה וטיפול בתרופות נוגדות דיכאון, מסייע לאישה הרה להתגבר על הדיכאון וליהנות מתקופת ההיריון ותהליך הלידה. היא יכולה להיות סמוכה ובטוחה כי הסיכון שהתרופות נוגדות הדיכאון ישפיעו לרעה על העובר, הוא קטן.

בנוסף כדאי לקרוא על:

תרופות בהיריון – השפעת תרופות נוגדות דיכאון על העובר

הריון ונוגדי דיכאון