נוירופסיכולוגיה היא ענף של פסיכולוגיה קלינית אשר עוסק באופן בו המוח ומערכת העצבים משפיעים על התפקוד היומיומי. בניגוד לשימוש בטכניקות הדמיה דוגמת MRI, סריקות CT ו-EEG שבהן הדגש הוא על מבני מערכת העצבים, נוירופסיכולוגיה מבקשת להבין כיצד מסוגלים המרכיבים השונים של המוח לבצע את עבודתם. ענף זה מבצע שימוש בשיטות הערכה שונות על מנת לוודא תפקוד וחוסר תפקוד לשם אבחון, טיפול ושיקום אנשים עם בעיות, או אף חשד לבעיות נוירולוגיות או פסיכולוגיות. ההכשרה הנוירופסיכולוגית כוללת אף שיטות של פסיכותרפיה וייעוץ, כמו גם מתן שירותים טיפוליים למטופלים הזקוקים לייעוץ ותמיכה רגשית הנוגעים לפציעות או מחלות נוירולוגיות.
נוירופסיכולוגיה היא ענף של פסיכולוגיה קלינית אשר עוסק באופן בו המוח ומערכת העצבים משפיעים על התפקוד היומיומי. בניגוד לשימוש בטכניקות הדמיה דוגמת MRI, סריקות CT ו-EEG שבהן הדגש הוא על מבני מערכת העצבים, נוירופסיכולוגיה מבקשת להבין כיצד מסוגלים המרכיבים השונים של המוח לבצע את עבודתם.
ענף זה מבצע שימוש בשיטות הערכה שונות על מנת לוודא תפקוד וחוסר תפקוד לשם אבחון, טיפול ושיקום אנשים עם בעיות, או אף חשד לבעיות נוירולוגיות או פסיכולוגיות. ההכשרה הנוירופסיכולוגית כוללת אף שיטות של פסיכותרפיה וייעוץ, כמו גם מתן שירותים טיפוליים למטופלים הזקוקים לייעוץ ותמיכה רגשית הנוגעים לפציעות או מחלות נוירולוגיות.
מיהו נוירופסיכולוג?
נוירופסיכולוג קליני הוא איש מקצוע בתחום הפסיכולוגיה, עם התמחות מיוחדת במדע היישומי של יחסי המוח וההתנהגות. הוא משתמש בידע זה לשם הערכה, אבחון, טיפול ושיקום אנשים הסובלים ממצבים נוירולוגיים, רפואיים, התפתחותיים ופסיכיאטריים, כמו גם הפרעות קוגנטיביות והפרעות למידה.
הידע המקצועי עליו מתבסס הנוירופסיכולוג הוא פסיכולוגיה, נוירולוגיה, עקרונות קוגנטיביים, התנהגותיים ופיסיולוגיים, טכניקות ובדיקות על מנת להעריך את המצב הנוירולוגי של המטופלים, כמו גם המצב ההתנהגותי, נקודות החוזק והחולשה הרגשיות שלהם ושגרת מערכות היחסים אותם הם חווים בהתאם לתפקוד שאינו נורמאלי של מערכת העצבים.
הנוירופסיכולוג הקליני משלב מידע שנאסף במהלך תהליך הערכה באמצעות מידע המסופק על ידי רופאים ואנשי בריאות אחרים על מנת לזהות ולאבחן הפרעות נוירולוגיות, ולתכנן וליישם שיטות טיפול.
בדיקות נוירופסיכולוגיות מבוצעות על מנת לפקח על התדרדרות בביצועים, כמו בהפרעות שיטיון, או לשם מעקב אחר שיפור תפקוד נוירולוגי, כמו בתקופת התאוששות לאחר פגיעה מוחית נרכשת, או בתגובה לטיפולים תרופתיים או כירורגיים.
נוירופסיכולוגים קליניים רבים מעניקים שירותים לבתי ספר לרפואה, בתי חולים ומוסדות שיקום, בנוסף, כמובן, להענקת שירות בקליניקות פסיכיאטריה פרטיות. הם עוסקים במחקר במגוון רחב של סוגיות הנוגעות ליחסי התנהגות אנושיים, ומועסקים על ידי חברות תרופות על מנת לסייע בפיתוח ובדיקת כלי הערכה נוירופסיכולוגית לשימוש בניסויים קליניים.
מתי מומלץ לפנות אל נוירופסיכולוג?
הידע המקצועי של נירופסיכולוג מבוסס על הבנה מפורטת של מבנה המוח, וכיצד עשוי המוח להיות מושפע מהפרעות שונות דוגמת תסמונת דאון, טרשת נפוצה, גידולים במוח, הפרעות קשב וריכוז, התקפים ונזק מוחי נרכש.
בנוסף, בעת התמודדות עם לקויות למידה, יש להבין את המתרחש במוח. חשוב לדעת אם הילד סובל מהפרעת קריאה או הפרעת למידה, אך בנוסף יש להבין את הגורם להפרעה. הפרעות נוספות הניתנות לאבחון וטיפול על ידי נוירופסיכולוג הן הפרעת אספרגר ותסמונת קיינפלטר.
הנוירופסיכולוג מספק למטופל את ההערכה ומייעץ לו לגבי בניית תכנית טיפול מותאמת אישית. מומלץ לפנות אל נוירופסיכולוג כאשר תוצאות בדיקות נוירולוגיות ובדיקות מעבדה למצבים נוירולוגיים אצל ילדים ומבוגרים, אינן חד משמעיות בדיקה נוירופסיכולוגית מסייעת בתכנון ופיתוח הוראה מתקנת, שיקום ותכניות טיפול מקצועיות לאנשים עם בעיות נוירולוגיות או התפתחותיות.