הטיפול הפסיכולוגי הקבוצתי – יתרונות וחסרונות

טיפול פסיכולוגי קבוצתי

כשאנו שומעים את צמד המילים טיפול פסיכולוגי – מייד עולה בעיננו התמונה הבאה: ספה, פסיכולוג, מטופל, או למעריצים שבינינו- יופיע וודי אלן כזה ששוכב על ספה מעוצבת בגבו אל המטפל המזוקן, שנראה תמיד כמו זיגמונד פרויד המיתולוגי בכבודו ובעצמו – ובמבטא גרמני מאוד יפרש לו את החלום מהלילה האחרון. לאסוציאציה הראשונית שלנו עבור המונח טיפול פסיכולוגי תמיד יוצמד דימוי שכזה, שכן גם אם לא חווינו בעצמנו טיפול פסיכולוגי, פסיכותרפיה או פסיכואנליזה, בטח ראינו את "בטיפול", קראנו ספרים או צפינו בסרטים

כשאנו שומעים את צמד המילים טיפול פסיכולוגי – מייד עולה בעיננו התמונה הבאה: ספה, פסיכולוג, מטופל, או למעריצים שבינינו- יופיע וודי אלן כזה ששוכב על ספה מעוצבת בגבו אל המטפל המזוקן, שנראה תמיד כמו זיגמונד פרויד המיתולוגי בכבודו ובעצמו – ובמבטא גרמני מאוד יפרש לו את החלום מהלילה האחרון. לאסוציאציה הראשונית שלנו עבור המונח טיפול פסיכולוגי תמיד יוצמד דימוי שכזה, שכן גם אם לא חווינו בעצמנו טיפול פסיכולוגי, פסיכותרפיה או פסיכואנליזה, בטח ראינו את "בטיפול", קראנו ספרים או צפינו בסרטים.

הטיפול הפסיכולוגי הקבוצתי עדיין לא קיבל טיפול מספק בקולנוע בטלוויזיה ובספרות, אך בהחלט הוא בדרך. ספרה של יעל הדיה, רביעי בערב הוא דוגמא נפלאה לכך. ספר המביא את סיפוריהם המקבילים של קבוצת הורים מכל מיני סוגים הנפגשים לטיפול פסיכולוגי קבוצתי אחת לשבוע. שם הם מתעמתים עם הקשיים של חייהם, הזיכרונות הקשורים לילדותם, הקשר בינם לבין סביבתם ובינם לבין עצמם ומול המטפלת, מנחת הקבוצה.

בסרטים וסדרות רבות (לרבות חטופים הישראלי) מופיעות קבוצות תמיכה כאלה או אחרות אבל  הטיפול הקבוצתי טרם היווה נושא מרכזי לסדרת טלוויזיה או סרט קולנוע. ואם נחזור אל הטיפול עצמו – קבוצה יכולה להוות יתרון וכוח. בקבוצה יש גושפנקא ומתן לגיטימציה לקושי שלך בהנחה שיש לך שותפים, ולקבוצה – במידה והיא תומכת – פוטנציאל רב לעזור. הקבוצה היא מקור כוח ומקור שיקוף לבעיותיו של המשתתף היחיד, וזאת משום שלהשוואת החולשות והחזקות שלך לאלה של זולתך –  יש תפקיד טיפולי שביכולתו לקדם.

אך הטיפול הפסיכולוגי הקבוצתי, בשונה מזה המסורתי של אחד על אחד, מצריך כוחות ומשאבים אחרים, שלעתים מהווים מכשול עבור מטופלים לקבל את ההחלטה להשתתף בסוג כזה של טיפול. מלבד החשיפה והוידוי שמול המטפל, נדרש המטופל  לחשיפה נוספת – הפעם מול אנשים זרים שלעתים חולקים את הבעיה עימו ולעתים לא. אכן, לא מעט חסרונות טמונים בסוג או פורמט כזה של טיפול. מלבד לחשיפה המוגברת, יש פרטים שאינם באים לידי ביטוי בקונטקסט קבוצתי. הקבוצה מכבה אותם במקום להפרות, היכולת להתבונן בעצמם דרך הקבוצה לא מתקיימת באופן קונסטרוקטיבי והפחד מקהל יכול להוות חסימה לחשיפה כנה ואמיתית. כמובן שמילת המפתח הנדרשת כאן זו התאמה אישית של הטיפול למטופל, כאשר מטפל מיומן וטוב שמכיר את הפציינט שלו יוכל לעשות זאת, או להמליץ על כך. טיפול קבוצתי כבר הוכח כיעיל בתחומים שונים כדוגמת טיפול בהתמכרויות.

כיום, כל שיטות הגמילה למיניהן נעזרות בטיפול קבוצתי כאשר קבוצות יחס אחרות, נהנות מיתרון הטיפול הקבוצתי. קבוצות הורים, קבוצות לסיוע בירידה במשקל, קבוצות המטפלות בהפרעות אכילה, קבוצות לטיפול באלימות במשפחה, קבוצות לפוגעים מינית ועוד. מדידת הצלחת הטיפול הקבוצתי היא בהחלט אפשרית ומהווה אינדיקציה להמשך יעילות הטיפול

לקריאה נוספת:

שאלות ותשובות על טיפול פסיכולוגי קבוצתי