פסיכולוגית קלינית: חשיבות המגדר בטיפול פסיכולוגי

פסיכולוגית קלינית: חשיבות המגדר בטיפול פסיכולוגי

מציאת פסיכולוג מתאים היא חלק חשוב ביותר מתהליך הטיפול, ולעיתים קרובות נושא מגדר המטפל קריטי להצלחת הטיפול. למרות שמספר תאוריות קובעות כי מגדר המטפל אינו משנה למהלך הטיפול, מחקרים מוכיחים כי מינו של המטפל וסגנון הטיפול שלו משמעותיים למטופלים מסוימים. העובדה היא כי מטופלים רבים בוחרים פסיכולוג או פסיכולוגית קלינית על פי העדפת המגדר לפני שהם מתחילים בטיפול. שכן היבט הנוחות חשוב ביותר לתקשורת נינוחה של המטופל.מינו של המטפל משפיע על מה שהמטופל חולק בפגישה טיפולית, ויוצר את ההבדל הראשוני ברמת הנוחות שלו. אמנם, מבחינה אינטלקטואלית, מטופלים צריכים להבין כי יכולות המטפל אינן קשורות למינו אלא לרמתו המקצועית בלבד, וכי מיומנותו ונסיונו הם ההיבטים הקריטיים להצלחת הטיפול. למרות זאת, עדיין מטופלים בוחרים את הפסיכולוג או הפסיכולוגית שלהם על פי רמת הנוחות שלהם לתקשר עם מגדר מסוים.

מציאת פסיכולוג מתאים היא חלק חשוב ביותר מתהליך הטיפול, ולעיתים קרובות נושא מגדר המטפל קריטי להצלחת הטיפול. למרות שמספר תאוריות קובעות כי מגדר המטפל אינו משנה למהלך הטיפול, מחקרים מוכיחים כי מינו של המטפל וסגנון הטיפול שלו משמעותיים למטופלים מסוימים. העובדה היא כי מטופלים רבים בוחרים פסיכולוג או פסיכולוגית קלינית על פי העדפת המגדר לפני שהם מתחילים בטיפול. שכן היבט הנוחות חשוב ביותר לתקשורת נינוחה של המטופל.

מינו של המטפל משפיע על מה שהמטופל חולק בפגישה טיפולית, ויוצר את ההבדל הראשוני ברמת הנוחות שלו. אמנם, מבחינה אינטלקטואלית, מטופלים צריכים להבין כי יכולות המטפל אינן קשורות למינו אלא לרמתו המקצועית בלבד, וכי מיומנותו ונסיונו הם ההיבטים הקריטיים להצלחת הטיפול. למרות זאת, עדיין מטופלים בוחרים את הפסיכולוג או הפסיכולוגית שלהם על פי רמת הנוחות שלהם לתקשר עם מגדר מסוים.

העדפות המטופלים

גברים רבים שמגיעים לטיפול, מדווחים באופן פרטני כי הם מעוניינים לקבל טיפול מפסיכולוגיות, היות והם סבורים כי הן יותר בעלות יכולת לסייע ולהבין אותם. ונשים בדרך כלל מבקשות לקבל טיפול פסיכולוגי מנשים היות והן סבורות כי בעיות מסוימות יכולות להיות מטופלות רק על ידי נשים, ללא קשר לרמה המקצועית של הפסיכולוג. הן מאמינות, למשל, כי רק נשים מבינות בבעיות נשיות.

כשהורים מביאים את ילדיהם לייעוץ פסיכולוגי, קיימים תרחישים שבהם עניין המגדר של המטפל משפיע באופן משמעותי למדי על הילד. לדוגמה, ילד שאין לו דמות גברית בחייו, מקבל הזדמנות נפלאה לקבל טיפול מפסיכולוג גבר שהוא סבלני, תומך ומספק עצות מועילות אמיתיות. הילד מתחבר אל הפסיכולוג תוך כדי הלמידה ומרגיש כי הוא מובן.

ילדה שסובלת מהתנהגות שאינה בריאה, ומקבלת טיפול מפסיכולוגית, נהנית מיחס אמפתי, כמו גם מטיפול מקצועי יעיל. ילד לאימא שיפוטית ביותר, המקבל טיפול מפסיכולוגית, עובד במהלך הטיפול על בעיות הערכה עצמית, וחווה חוויה נהדרת עם השפעות ארוכות טווח.

אלו הן רק דוגמאות, אך כמובן שקיימות דוגמאות רבות שיכולות להוכיח את ההיפך. לכן ההיבט החשוב בבחירת פסיכולוג הוא התחשבות ברמת הנוחות של המטופל ולא בדעות קדומות שאינן מבוססות לגבי היכולת המקצועית של המטפל, בהתבסס על מינו. יחד עם זאת, על מטופלים להבין כי גם אם מגדר הפסיכולוג חשוב להם, זהו אינו גורם משמעותי בטיפול.

נקודת המבט של הפסיכולוג

גורם חשוב למציאת פסיכולוג טוב הוא הניסיון של הפסיכולוג ועד כמה הוא מבין את הנטיות והחששות של המטופל לקבל טיפול מגבר או מאישה, כמו גם התחשבות בכל גורם אחר. הפסיכולוג או הפסיכולוגית צריכים לדון עם המטופל לגבי חששותיו או חוסר הנוחות שלו.

המפתח הוא לפתח מודעות אמיתית להבדלים עליהם מצביע המטופל לגבי פסיכולוג או פסיכולוגית ולעודד אותו לשתף את צרכיו. פסיכולוגים מבהירים למטופליהם כי היעד שלהם הוא השגת המטרות הטיפוליות, וכי הם ישקיעו את מאמצי הטיפול בהתעיינות במחשבות המטופל ותחושותיו. כשמדובר בייעוץ פסיכולוגי, חשוב להעניק תחושה בטוחה ונוחה.

אם מטופל מעדיף מטפל ממגדר מסוים, זכותו להציג את בקשתו ולהשיג את מבוקשו. בכל שלב של הטיפול, אם המטופל חש שלא בנוח, בין אם מדובר על נושאים מיניים או בעיות נשיות, או כל דבר אחר, מטפל טוב ידע לזהות את הרגשות של המטופל, לכבד אותם, ולהעניק את הטיפול המקצועי הטוב ביותר.

פסיכולוגיה קלינית היא ענף בפסיכולוגיה העוסק באבחון ובטיפול של מחלות נפש, זיהוי התנהגות חריגה וטיפול בבעיות פסיכיאטריות. תחום זה משלב את מדע הפסיכולוגיה עם הטיפול בבעיות אנושיות מורכבות, מה שהופך אותו לתחום חיוני עבור אנשים הסובלים מבעיות נפשיות ומבקשים את הסיוע של פסיכולוגית קלינית על מנת להמשיך בחייהם ולהשיג רווחה ושקט נפשי.

הגדרות עבודת פסיכולוגית קלינית

פסיכולוגית קלינית עובדת בהגדרות רפואיות, פרקטיקה פרטית או במשרות אקדמיות באוניברסיטאות ובמכללות. היא עובדת ישירות עם מטופלים הזקוקים לסיוע נפשי להתגבר על בעיות, ועם מטופלים הסובלים מהפרעות פסיכיאטריות חמורות.

בין היתר, כוללים תפקידיה הערכת ואבחון הפרעות פסיכולוגיות; טיפול בהפרעות פסיכולוגיות; מתן עדות במצבים משפטיים; טיפול בסמים ואלכוהול, התמכרות למין וכדומה; ויצירת תכנית טיפול למניעת בעיות חברתיות. לעיתים עובדת פסיכולוגית קלינית במסגרות טיפוליות פרטיות המציעות שירותים לטווח קצר ואשפוז לטווח ארוך, בקרב מטופלים הזקוקים לסיוע בהתמודדות עם מצוקה נפשית.

גישות בפסיכולוגיה קלינית

פסיכולוגית קלינית משתמשת בגישות טיפול שונות. חלק מהגישות עוסקות בתכנית טיפול פרטנית וקבועה, אך גישות רבות משתמשות בגישה המכונה אקלקטית, וכרוכה בהרכבת שיטות תאורטיות שונות על מנת לפתח את תכנית הטיפול הטובה ביותר המותאמת אישית לכל מטופל.

חלק מהגישות התאורטיות המרכזיות בפסיכולוגיה קלינית כוללות:

גישה פסיכודינמית. נקודת מבט זו צמחה מתוך עבודתו של הפסיכואנליטיקאי זיגמונד פרויד, שהאמין כי למוח הלא מודע קיים תפקיד משמעותי בהתנהגות האדם. פסיכולוגים המשתמשים בנקודת מבט זו פועלים על פי טכניקות דוגמת חקירת אסוציאציות חופשיות להבנת מניעים שאינם מודעים המצויים בהווייתו של המטופל.

גישה התנהגותית קוגנטיבית. מנקודת מבט זו, מבינה פסיכולוגית קלינית כיצד נראים התחושות, ההתנהגויות והמגעים החברתיים והמשפחתיים של המטופל. טיפול קוגנטיבי התנהגותי מתמקד בתחושות והתנהגויות אשר תורמות למצוקות נפשיות שונות.

ההבדלים בין גברים לנשים בטיפול פסיכולוגי

בדומה לתחומים רבים אחרים בחיים, גם בתחום הפסיכולוגיה הקלינית, גברים ונשים מגיבים באופן שונה לטיפול. סגנונות התקשורת שלהם שונים. הדרך של נשים וגברים, להקשיב ולתקשר, היא דוגמה אחת בלבד להבדלים אלו. גברים מעבדים במהלך הטיפול את תחושותיהם באופן שונה מנשים, ומגיבים לתחושות באופן שמנקודת מבט נשית, עשוי להיראות זר.

מחקרים הוכיחו כי הגורם המשמעותי ביותר ליעילות הטיפול הוא מידת הנוחות של המטופלים, אמון, יחסי קרבה וקשר רגשי עם המטפל. שיקולים אלו רלוונטיים אף בעת בחירת פסיכולוגית או פסיכולוג. החיבור הרגשי הוא המהותי, וגברים ונשים עשויים לבחור לקבל טיפול ממטפל בני מינם או ממטפל בן המין השני. שיקול הבחירה מתייחס לנוחות המטופל לתקשר עם גברים או נשים.

מבחינה היסטורית וביולוגית, נשים נוטות יותר להתמקד מבחינה רגשית בהשוואה לגברים. למרות שאכן קביעה זו עשויה להיתפס כהכללה, וקיימים אינספור חריגים לקביעה זו, באופן כללי, נשים נוטות לחוש נוח יותר לתקשר את עולם תחושותיהן והן חשות נוח יותר לבטא אותן בהשוואה לגברים. אם אדם מגיע מבית שבו האם היתה יותר "רגשית" או נוחה להביע את תחושותיה מאשר האב, סביר להניח שמטופל זה יחוש נוח יותר לשתף את תחושותיו עם מטפל גבר ולא עם מטפלת, ללא קשר למגדר שלו.

באופן כללי, קיימים מספר גורמים אותם שוקלים מטופלים בבחירת פסיכולוגית או פסיכולוג קליני. למרות שהגורם הראשי בדרך כלל מתמקד ברמת הנוחות, האמון ויחסי הקרבה עם המטפל, קיימים הדגשים מסוימים וסיבות משמעותיות בגללן נשים או גברים בוחרים לקבל טיפול פסיכולוגי מגבר או אישה, והשיקולים העיקריים שלהם סובבים את רמת הנוחות האישית, כמו גם מידת האמון והבטיחות.

קישורים והפנייות:

  • פסיכולוגיות מפורסמות – האתר מציג שורה של נשים שהשפיעו על התפתחות הפסיכולוגיה כדספלינה. כמו כן נידונה הסוגיה של מיעוט נשים בתחום.
  • נשים חכמות – על הפסיכולוגיה של נשים. בעקבות יום עיון על פסיכותרפיה. מאמר מאת יערה לוין פריימן באתר פסיכולוגיה עברית
  • נשים בפסיכולוגיה – סקירה של אוניברסיטת אוקלהומה על מספר פסיכולוגיות יוצאות דופן תוך התייחסות לתרומתן הסגולית לחקר נפש האדם ופעילות המוח.
  • איך לבחור פסיכולוג? – האם לבחור בפסיכולוג או בפסיכולוגית? על קבלת החלטות בבחירת מטפל מאת פסיכולוגית קלינית במכון תל אביב לפסיכותרפיה
  • נשים בחזית המחקר הפסיכולוגי – האתר מביא שורה של מחקרים ומאמרים של נשים בתחום הפסיכולוגיה ותחומים נילווים (אנתרפולוגיה) תוך המחשת החידוש במחקרים אלו בקידום הבנתנו את הפסיכולוגיה של האדם.
  • פסיכולוג קליני או פסיכולוגית קלינית – המדריך – מאמר העוסק בשאלה ההתלבטות על הבחירה בפסיכולוג גבר או פסיכולוגית אישה.
  • פסיכולוגים ופסיכולוגיות – המאמר מציין את שילובם של גברים ונשים באקדמיה בחוג לפסיכולוגיה. דגש מושם על תפיסתן של נשים את עצמן כנשות אקדמיה ואת העוצמה שבידיהן.
  • הדור הראשון של נשים בפסיכולוגיה – המאמר דן בשילובן של נשים בפסיכולוגיה כנשות מקצוע. מוסבר כי יחסית לתחומים אחרים, הפסיכולוגיה פתחה את שעריה בפני נשים שמצידן פעלו רבות על מנת לשנות סטריאוטיפיים גברים ששלטו במחקר הפסיכו-אנליטי.
  • פסיכולוגיה של האישה וטיפול בנשים – סקירת ההיסטוריה של נשים בפסיכולוגיה מאת ד"ר ענת גור.