טיפול בפחדים אצל ילדים

טיפול בפחדים אצל ילדים

מטבע הדברים, אין אדם אשר לא מתמודד עם פחדים באופן יומיומי, והדבר הוא חלק אינטגרלי ממהות היותנו בני אדם – ומשכך חשופים לחרדות ולפחדים מגוונים. עם זאת, אחד משלבי ההתפתחות הבסיסיים אצל אנשים מבוגרים, הוא היכולת להתמודד עם פחדים אלו, ולתעל אותם לפעילות המיועדת להתמודד באופן ישיר עם הפחד. לעומת זאת, אצל ילדים ובני נוער, אשר לרוב חסרים את הבשלות הנפשית להתמודד בהצלחה עם פחדים, הדבר עלול לגרור שורה של סיבוכים נפשיים, אשר עלולים להוביל לפגיעה ממשית ומתמשכת באיכות חייו של הילד, אשר תשליך באופן ישיר על אורח חייו ועל התפתחותו התקינה בעתיד. מסיבה זו, טיפול בפחדים אצל ילדים הוא תחום מוכר במסגרת ענף הפסיכולוגיה, אשר חשיבותו לבריאותם הנפשית של ילדינו אינה מוטלת בספק.

מטבע הדברים, אין אדם אשר לא מתמודד עם פחדים באופן יומיומי, והדבר הוא חלק אינטגרלי ממהות היותנו בני אדם – ומשכך חשופים לחרדות ולפחדים מגוונים. עם זאת, אחד משלבי ההתפתחות הבסיסיים אצל אנשים מבוגרים, הוא היכולת להתמודד עם פחדים אלו, ולתעל אותם לפעילות המיועדת להתמודד באופן ישיר עם הפחד.

לעומת זאת, אצל ילדים ובני נוער, אשר לרוב חסרים את הבשלות הנפשית להתמודד בהצלחה עם פחדים, הדבר עלול לגרור שורה של סיבוכים נפשיים, אשר עלולים להוביל לפגיעה ממשית ומתמשכת באיכות חייו של הילד, אשר תשליך באופן ישיר על אורח חייו ועל התפתחותו התקינה בעתיד. מסיבה זו, טיפול בפחדים אצל ילדים הוא תחום מוכר במסגרת ענף הפסיכולוגיה, אשר חשיבותו לבריאותם הנפשית של ילדינו אינה מוטלת בספק.

מתי יש צורך לנקוט בצעדים ממשיים לטיפול בפחדים אצל ילדים?

אף שכל ילד נאלץ להתמודד מול פחדים במהלך תקופת ילדותו, בין אם מבוססים יותר (פחד מדחייה חברתית לדוגמא) או פחות (פחד מחושך, ממפלצות וכדומה), הרי שליכולתו של הילד להתמודד מול הפחד באופן עצמאי, וללא סיוע חיצוני, יש חשיבות עליונה בגיבוש זהותו העצמית של הילד, והדבר תורם באופן ממשי ליכולתו להתמודד עם משברים שונים בימי בחרותו. מסיבה זו, לא בכל מקרה בו הילד מתמודד מול פחדיו יש מקום להתערב, ולעיתים עדיף להניח לילד למצוא בעצמו את היכולת לעמוד מול הפחד ולהתגבר עליו, בכוחות עצמו.

עם זאת, חשוב לזכור כי לילדים, בשל מצבם הנפשי הלא מגובש, לא תמיד יש את הכלים המספיקים על מנת להתמודד בהצלחה עם פחדים אלו. מסיבה זו, בשעה שנראה כי הילד לא מצליח להתמודד בהצלחה עם פחדיו, ולדבר יש השפעה ניכרת וממשית על איכות חייו, קיימת חשיבות רבה להתערבות מצד ההורים, או גורם חיצוני אחר בו הילד נותן אמון מלא, על מנת לסייע לילד בהתמודדות עם המצב.

באופן כללי, טיפול יזום בפחדים אצל ילדים נדרש משעה שפחדיו של הילד מתפתחים לכדי "הפרעות חרדה", דהיינו תגובות חרדה המופיעות בעוצמה חריגה, אשר גוררות מצוקה חמורה אצל הילד, או מפריעות להתנהלותו היום יומית בתחומים שונים. מסיבה זו, בכל מקרה בו נראה שהפחד "מקנן" אצל הילד באופן מתמשך, ומוביל לשינוי בולט בהתנהגותו, חשוב להתערב. כמו כן, גם במידה והילד מתלונן על הופעתם של תסמינים גופניים שונים, ולרבות כאבי ראש, סחרחורות, או התעלפויות חוזרות ונשנות, ייתכן שהדבר נגרם בשל הפרעת חרדה, וחשוב לטפל בכך בהקדם, וכך למנוע נזק נפשי ממשי לילד, אשר עשוי להיות בעל השפעה ניכרת על המשך חייו

כיצד יש לטפל בפחדים אצל ילדים?

במקרים בהם הפחד משפיע על התנהלותו של הילד באופן גורף, חשוב בשלב הראשון לקיים התייעצות עם גורם מקצועי מוסמך, דהיינו פסיכולוג ילדים או פסיכיאטר, המתמחה באופן ספציפי בטיפול בפחדים אצל ילדים. חשוב לזכור בהקשר זה, כי כל ילד מהווה עולם ומלואו, ומשכך טיפול יעיל בפחדיו נדרש להתחיל באבחון המקור הספציפי לפחדים, ומכך נובעת החשיבות העליונה של התייעצות עם גורם מקצועי הבקיא בתחום.

משעה שהמקור לפחדים אובחן, השלב הבא הוא הפניית הילד לטיפול מקצועי מתאים, שיכול להיות בין היתר פגישה סדירה עם פסיכולוג או פסיכיאטר, מפגש יזום בין הילד וההורים בהדרכת איש מקצוע, ובמקרים חריגים אשפוז זמני במוסדות מקצועיים לטיפול בחרדה. בכל מקרה, חשוב לזכור כי טיפול מוקדם הוא אופציית הטיפול היעילה ביותר בפחדים אצל ילדים, ולרוב מאפשר התמודדות יעילה ואפקטיבית עימם. 

קישורים:

  • איתותי מצוקה של ילדים במצבי לחץ – מאמר הדרכה על התנהגויות של ילדים בגן והמלצות לצוות החינוכי  מאת אורה גולדהירש,  פסיכולוגית התפתחותית, באתר של האגף לחינוך קדם יסודי

  • תלונות גופניות אצל ילדים הסובלים מהפרעות חרדה – מאמר מאת יונתן קושניר באתר פסיכולוגיה עברית. המאמר עוסק בהפרעות חרדה בילדים, ומציע טיפול קוגניטיבי-התנהגותי המשפיע גם על הסימפטומים ההפיזיים

  • פחד וחרדה אצל ילדים ונוער – על פחדים וחרדות אצל ילדים במכון תל אביב לפסיכותרפיה

  • CBTבשילוב ביופידבק  – היחידה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) באתר של משרד הבריאות. מתמחים בין השאר בפחדים ממוקדים אצל ילדים כגון פחד מחיות, פחד מחרקים, פחד מנהיגה ברכב, פחד ממקומות פתוחים (אגורופוביה) או פחד ממקומות סגורים (קלסטרופוביה).

  • פחדי מלחמה אצל ילדים – איך להתמודד עם פחדי המלחמה אצל ילדים? מאמר מאת סוזי קגן במגזין אימגו. טיפים להורים על התמודדות עם פחדים אצל ילדים בשעת מלחמה

  • פחדים והפרעות חרדה בילדים  – מאמר מאת ד"ר יונתן קושניר, ד"ר קלאודיה לנג, פרופ' דורון גוטהלף מהיחידה לפסיכיאטריה של הילד, בית החולים אדמונד ולילי ספרא לילדים, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר באתר של בית חולים תל השומר