טיפול קוגניטיבי התנהגותי (טיפול cbt)

טיפול קוגנטיבי התנהגותי (טיפול cbt)

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), הוא טיפול פסיכולוגי ממוקד מטרה לטווח קצר המעניק גישה מעשית לפתרון בעיות. מטרת הטיפול היא להביא לשינוי דפוסי חשיבה או התנהגות אשר נעים מאחורי הקשיים אותם חווים אנשים, ובכך לשנות את הדרך בה הם מרגישים. הטיפול משמש לסיוע בטיפול במגוון נרחב של נושאים בחיים, החל מקשיי שינה או בעיות ביחסים, ועד לשימוש בסמים ואלכוהול או טיפול בחרדה ודיכאון. טיפול קוגנטיבי התנהגותי עובד באמצעות שינוי העמדות של המטופל והתנהגותו באמצעות התמקדות במחשבות, דימויים, אמונות ועמדות בהם הוא מחזיק, והנחשבים לתהליכים הקוגנטיביים שלו, וכיצד אלו משפיעים על הדרך בה הוא מתנהג, כשיטה להתמודדות עם בעיות רגשיות.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), הוא טיפול פסיכולוגי ממוקד מטרה לטווח קצר המעניק גישה מעשית לפתרון בעיות. מטרת הטיפול היא להביא לשינוי דפוסי חשיבה או התנהגות אשר נעים מאחורי הקשיים אותם חווים אנשים, ובכך לשנות את הדרך בה הם מרגישים.

הטיפול משמש לסיוע בטיפול במגוון נרחב של נושאים בחיים, החל מקשיי שינה או בעיות ביחסים, ועד לשימוש בסמים ואלכוהול או טיפול בחרדה ודיכאון. טיפול קוגניטיבי התנהגותי עובד באמצעות שינוי העמדות של המטופל והתנהגותו באמצעות התמקדות במחשבות, דימויים, אמונות ועמדות בהם הוא מחזיק, והנחשבים לתהליכים הקוגנטיביים שלו, וכיצד אלו משפיעים על הדרך בה הוא מתנהג, כשיטה להתמודדות עם בעיות רגשיות.

יתרון חשוב של טיפול התנהגותי קוגניטיבי הוא הטווח הקצר שלו. ניתן לטפל בתוך ארבעה עד שבעה חודשים בבעיות הרגשיות המשמעותיות ביותר. המטופל מגיע למפגש שבועי, שנמשך כחמישים דקות, ובמהלכו המטופל והמטפל עובדים יחד על מנת להבין מה הן הבעיות ולפתח שיטה חדשה להתמודדות. הטיפול מציג סדרת עקרונות אותם ניתן ליישם בכל פעם על פי הצורך, ואשר מהווים כלי עזר רב במהלך החיים.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי נחשב כשילוב של פסיכותרפיה וטיפול התנהגותי. פסיכותרפיה מדגישה את חשיבות המשמעות האישית המתבטאת בהתנהגות, וכיצד דפוסי חשיבה מתחילים בילדות ונמשכים אל הבגרות. טיפול התנהגותי מקדיש תשומת לב ליחסים שבין הבעיות לבין ההתנהגות והחשיבה.

ההיסטוריה של טיפול קוגנטיבי התנהגותי

בשנות השישים, אהרון ט. בק, פסיכיאטר, ציין כי במהלך המפגשים האנליטיים שלו, מטופליו חוו דיאלוג פנימי שהתרחש במוחם, ונראה היה כאילו הם כמעט מדברים לעצמם, אך בפועל הם דיווחו על שבריר מחשבה מסוג זה.

בק הבין כי הקשר בין המחשבות והתחושות חשוב ביותר. הוא המציא את המונח מחשבות אוטומאטיות כדי לתאר מחשבות מלאות רגש אשר עלולות לצוץ במוח המטופל. הוא גילה כי אנשים אינם מודעים תמיד למחשבות אלו, אך הם יכולים ללמוד לזהות אותם ולדווח עליהם. אם אדם חש מוטרד בדרך כלשהי, מחשבותיו הן בדרך כלל שליליות, לא מציאותיות ולא מועילות. בק מצא כי זיהוי מחשבות אלו הינו המפתח להבנת המטופל והתגברות על קשייו.

הוא כינה את הגישה החדשה טיפול קוגניטיבי, בשל החשיבות שהיא מייחסת לחשיבה. כיום ידועה גישה זו כטיפול קוגניטיבי התנהגותי, היות והטיפול משתמש בטכניקות התנהגותיות, כמו גם באיזון בין ההיבטים הקוגנטיביים וההתנהגותיים המשתנים בין הטיפולים השונים מסוג זה, אך כולם ניצבים תחת טווח המטרייה של טיפול התנהגותי קוגנטיבי. שיטת טיפול זו עברה מאז שנות השישים ניסויים מדעיים מוצלחים במקומות רבים על ידי צוותים שונים, ועולם בריאות הנפש התחיל ליישם אותה על מגוון נרחב של בעיות.

המקום ממנו מגיעה חשיבה שלילית

בק הציע כי דפוסי חשיבה אלו מוגדרים בילדות, והופכים לאוטומאטיים וקבועים יחסית. לכן, ילד שאינו מקבל שפע חיבה מהוריו, אך זוכה לשבחים מהמורים על התקדמותו בלימודים, עשוי לחשוב כי עליו להצטיין תמיד, היות ואחרת הוא עלול להיות דחוי. זהו כלל לחיים המכונה הנחה מתפקדת, המנחה אדם למשך זמן רב וגורם לו לעבוד קשה.

אך אם מתרחש אירוע שהוא מעבר לשליטתו והוא חווה כישלון, דפוס מחשבה לקוי זה עשוי להיות מופעל. האדם עלול להתחיל לחשוב מחשבות אוטומאטיות כגון: "נכשלתי לחלוטין. אף אחד לא אוהב אותי. אני לא יכול להתמודד יותר".

טיפול קוגניטיבי התנהגותי פועל כדי לסייע לאדם להבין כי זה מה שקורה. הטיפול מסייע לו להחלץ מהמחשבות האוטומאטיות ולבדוק אותן. המטפל מעודד אדם מדוכא לבחון את חוויות החיים האמיתיות על מנת להתבונן על ההתרחשויות במציאות. ואז, באור של נקודת מבט מציאותית יותר, המטופל מסוגל לקחת את הסיכון של בדיקת חשיבה מפוכחת יותר, על מנת לחוות תוצאות שונות.

אין ספק, כי היבטים שליליים בחיים עלולים לקרות ולהתקיים. אך כאשר אדם נמצא במצב מעורער נפשית, הוא מבסס את פרשנותו למצב על ראייה מוטעית של המצב, מה שהופך את הקושי העומד בפניו לגרוע הרבה יותר. טיפול התנהגותי קוגנטיבי מסייע לאנשים לתקן פרשנויות מוטעות אלו.

מהות טיפול קוגניטיבי התנהגותי

טיפול זה שונה מסוגי טיפול רבים אחרים של פסיכותרפיה, היות והמבנה שלו מבוסס על מטופל המשוחח בחופשיות על כל העולה בדעתו. בתחילת הטיפול, המטופל פוגש את המטפל על מנת לתאר את הבעיות הפרטניות ולהגדיר את מטרות הטיפול.

הבעיות עשויות להיות תסמינים בעייתיים כגון קשיי שינה, חוסר יכולת לתקשר עם חברים, או קשיים בעבודה. בנוסף, הבעיות עשויות להתבטא בתחומי חיים כגון סיפוק מהעבודה, קושי בהתמודדות עם ילד בגיל ההתבגרות, או נישואים אומללים.

בעיות ומטרות אלו הופכים לבסיס תכנון התוכן של המפגשים, והמטפל והמטופל דנים בשיטות להתמודדות. בדרך כלל, בתחילת מפגש, המטופל והמטפל מחליטים במשותף על הנושאים העיקריים עליהם הם מעוניינים לעבוד השבוע.

הם מאפשרים אף זמן לדיון במסקנות מהפגישה הקודמת ומתבוננים על ההתקדמות שנעשתה עם שיעורי הבית אותם קיבל המטופל בפעם האחרונה. בסוף הפגישה, הם מתכננים משימה אחרת עליה על המטופל לעבוד מחוץ למפגשים.

ההבדל בין טיפול קוגניטיבי התנהגותי לבין טיפולים אחרים

טיפול זה שונה מטיפולים אחרים באופי היחסים אותם מקים המטפל. טיפולים מסוימים מעודדים את המטופל להיות תלוי במטפל, כחלק מתהליך הטיפול. המטופל תופס בקלות את המטפל ככל יודע וכל יכול. בטיפול קוגנטיבי התנהגותי, מערכת היחסים היא שונה.

הטיפול מתבסס על מערכת יחסים שוויונית יותר, עניינית יותר, ממוקדת ומעשית. לעיתים קרובות שואל המטפל את המטופל לגבי דעתו על מהלך הטיפול. בק טבע את המונח 'אמפיריציזם שיתופי', המדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה בין המטפל והמטופל, שעובדים יחד על מנת לבדוק כיצד הרעיונות מאחורי הטיפול משפיעים על המצב האישי של המטופל ובעיותיו.

קריאה מומלצת