טיפול בחרדות אצל ילדים וסוגי הפרעות – מדריך להורה

בתור הורים, כולנו רוצים שהילדים שלנו יהיו מאושרים, רגועים, נינוחים ושלא יטריד אותם שום דבר. אנחנו רוצים שהילדים שלנו יהיו שמחים ויהיו עסוקים רק בדבר אחד והוא להיות ילדים. העניין הוא שלפעמים, התכניות שלנו לא עולות בקנה אחד עם המציאות ולפעמים גם לילדים יש בעיות. בעיות שצריך לטפל בהן. לאורך השנים ילדים מתמודדים עם למידת מיומנויות חדשות, אתגרים חדשים, התגברו על פחדים והתנהלות בעולם שאינו תמיד נראה או נשמע להם הגיוני. אבל לפעמים, הפחדים או גורמי הלחץ האלה מתגלים כקשים מדי להתמודדות, והנוחות שמבוגרים יכולים לספק אינה ממש מספיקה. במקרים אלה, ילד עשוי לסבול מהפרעת חרדה שניתנת לאבחון ומאפשרת הרכבת תוכנית טיפול בחרדות אצל ילדים.

סוגי הפרעות חרדה בילדות

הפרעת חרדה חברתית אצל ילדים נפוצה ביותר בישראל, אבל רוב הילדים שעוברים אבחון אינם מקבלים את הטיפול הדרוש להם. אי טיפול בחרדה מותיר ילד בסיכון לירידה בביצועים בבית הספר, מיומנויות חברתיות לקויות והתנהגויות מזיקות.

קיימים סוגים רבים של הפרעות חרדה, אבל אלו ההפרעות הנפוצות ביותר שילדים מתמודדים איתן:

הפרעת חרדה כללית

אם ילד חווה חרדה או דאגה מוגזמת שגורמת לעייפות, עצבנות, מתח שרירים, קשיי ריכוז או הפרעות שינה, הוא עשוי להיות מאובחן עם הפרעת חרדה כללית.

דאגה זו עשויה להיות קשורה לביצועים בבית הספר, קשרים חברתיים, משפחתיים או לפעילויות שונות או נושאים שונים.

הפרעת חרדת נטישה

חרדת נטישה נוגעת לילדים בגילאי שנה עד שלוש, אבל היא משפיעה גם על ילדים גדולים יותר, שיש להם פחד או חרדה מוגזמת מפני נטישת ההורים, והם מאובחנים עם הפרעת חרדת נטישה. ילדים עם ההפרעה עשויים לדאוג לעתים קרובות שההורים ימותו או ייפרדו מהם.

הם עלולים לסרב לצאת למפגשים חברתיים או לבית הספר, יש להם סיוטים על נטישה, או שהם חווים תסמינים גופניים כמו כאבי ראש או בחילות עקב חרדה זו.

אילמות סלקטיבית

ילדים עם אילמות סלקטיבי עשויים לסרב לדבר במצבים חברתיים מסוימים, למרות שהם מדברים באופן שוטף בבית או בכל מקום בו הם מרגישים בנוח.

פוביה פרטנית

חלק מהילדים עשויים להפגין פחד או חרדה לגבי אובייקט או מצב פרטני. אם פחד זה נמשך זמן רב ואינו פרופורציונלי לסכנה הממשית הנשקפת, פחד זה עשוי להיות מסווג כפוביה.

ילדים עם חרדה זו בוכים, קופאים או נצמדים למבוגר כאשר הפחד שלהם נוכח. לילדים עם ההפרעה עשויים להיות פוביות שכוללות, אך אינן מוגבלות לבעלי חיים, סערות מזג אוויר, מחטים, צלילים חזקים וחללים סגורים.

הפרעת פאניקה

ילד שיש לו התקף פאניקה עלול להתלונן על תסמינים שעשויים לכלול:

  • קוצר נשימה
  • כאבים בחזה
  • תחושת חנק
  • בחילות
  • סחרחורות
  • תחושות צמרמורת וחום
  • ופחד למות.

טיפול בילדים עם חרדה

חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע לגבי חרדה אצל ילדים, כדי לקבל הכוונה למשאבים הנכונים ולערוך אבחון נכון. ילדים עם הפרעות חרדה מטופלים בדרך כלל באמצעות טיפול בשיחות, תרופות או שילוב של השניים.

טיפול התנהגותי קוגניטיבי מסייע לילד לבדוק את המחשבות המציאותיות ולהפרידן מהמחשבות שאינן מציאותיות. טיפול במשחק עובד באופן הטוב ביותר עבור ילדים צעירים שמתמודדים עם חרדות.

חשוב להבין כי חרדות אצל ילדים נוצרות מכל מיני סיבות וזה לא תמיד משהו שהוא בשליטה שלנו, זה לא תמיד משהו שקשור לדבר כזה או אחר שאנחנו בתור הורים עשינו או העברנו לילדים שלנו. לכן, חשוב להיות מודעים, ערים, ולטפל בבעיה כשהיא עוד קטנה ולא להיות עסוקים בלמה היא מופיעה או איך.