תרופות נוגדות חרדה

תרופות נוגדות חרדה

סוגים רבים ושונים של תרופות המשמשים לטיפול בהפרעות חרדה, כוללים תרופות מסורתיות נגד חרדה כמו בנזודיאזפינים, ואפשרויות חדשות יותר כמו תרופות נוגדות דיכאון וחוסמי בטא. תרופות אלו יכולות להיות יעילות מאוד, אבל אינן צריכות להיחשב כתרופה, שכן הן מספקות הקלה זמנית, אבל אינן מטפלות בגורם להפרעת החרדה. ברגע שאתה מפסיק לקחת את התרופה, תסמיני החרדה חוזרים במלוא עוצמתם.

תרופות יכולות להקל על חלק מתסמיני החרדה, אך אינן מרפאות את הבעיה הבסיסית ובדרך כלל אינן פתרון לטווח ארוך. הן כרוכות גם בתופעות לוואי וחששות בטיחות, כגון סיכון התמכרות. על מנת להחליט אם התרופה מתאימה, חשוב לשקול את יתרונותיה נגד חסרונותיה. לאחר חקירת האפשרויות, כולל טיפולים אחרים ושינויים באורח החיים שעשויים לעזור, ניתן לקבל החלטה מושכלת.

סוגים רבים ושונים של תרופות המשמשים לטיפול בהפרעות חרדה, כוללים תרופות מסורתיות נגד חרדה כמו בנזודיאזפינים, ואפשרויות חדשות יותר כמו תרופות נוגדות דיכאון וחוסמי בטא. תרופות אלו יכולות להיות יעילות מאוד, אבל אינן צריכות להיחשב כתרופה, שכן הן מספקות הקלה זמנית, אבל אינן מטפלות בגורם להפרעת החרדה. ברגע שאתה מפסיק לקחת את התרופה, תסמיני החרדה חוזרים במלוא עוצמתם.

חשוב להיות מודעים לסיכוי התרופות, שכן הן יכולות לגרום למגוון נרחב של תופעות לוואי שאינן נעימות ולעיתים מסוכנות. תרופות רבות לחרדה יוצרות גם הרגל פיסי ממכר, ולכן קשה להפסיק לקחת אותן.

בשורה התחתונה

אם יש לך חרדה חמורה עד כדי הפרעה ליכולת התפקוד, תרופה עשויה להיות מתאימה. יחד עם זאת, אנשים רבים משתמשים בתרופות נגד חרדה במקום שיטות טיפול, פעילות גופנית או סיוע עצמי שעובדות לא פחות טוב וללא תופעות לוואי וסיכונים.

שיטות טיפול וסיוע עצמי יכולות לסייע לך להגיע לעומק הנושאים הבסיסיים ולפתח את הכלים כדי לנצח לטובה את החרדה. כך שבעוד שטיפול תרופתי יכול להיות מועיל, הוא בשום אופן אינו התשובה היחידה. קיימות גישות טיפול יעילות אחרות בהן ניתן לנקוט בנוסף לתרופות או במקומן.

תרופות נוגדות חרדה

מקלות על חרדה באמצעות האטת מערכת העצבים המרכזית. ההשפעות המרגיעות שלהן הפכו אותן לפופולאריות מאוד. הן נקבעות גם ככדורי שינה והרגעת שרירים. בנזודיאזפינים הן התרופות הנפוצות ביותר לחרדה, וכוללים קסנקס; וליום; ואטיבן.

תרופות אלו מהירות ומספקות הקלה בתוך חצי שעה עד שעה. בגלל שהן עובדות במהירות, הן יעילות מאוד כאשר הן נלקחות במהלך התקף פאניקה או התקף חרדה. אבל למרות ההשפעות נוגדות החרדה החזקה שלהן, יש להן גם חסרונות.

תופעות לוואי של תרופות נוגדות חרדה

תרופות אלו עובדות באמצעות הקטנת פעילות המוח. אמנן הן מקלות באופן זמני את החרדה, אבל מובילות גם לתופעות לוואי בלתי רצויות רבות. ככל שהמינון גבוה יותר, כך תופעות הלוואי בולטות יותר.

יחד עם זאת, חלק מהאנשים מרגישים חשים מנומנמים, מעורפלים, ולא מתואמים גם עם מינונים נמוכים של בנזודיאזפינים, אשר יכולים לגרום לבעיות בעבודה, בלימודים, או בפעילויות יומיומיות כגון נהיגה. חלק מהאנשים מרגישים אפילו תחושת הנגאובר. היות ובנזודיאזפינים מאטים את חילוף החומרים, התרופות עשויות להצטבר בגוף כשמשתמשים בהן לטווח הארוך. התוצאה היא מינון יתר ואנשים עשויים להיראות כאילו הם שיכורים.

תרופות אלו קשורות גם עם דיכאון, והמשתמשים בהם לטווח הארוך סובלים מדיכאון, שכן מינונים גבוהים מגבירים את הסיכון לתסמיני דיכאון ומחשבות ורגשות אובדניים. בנוסף, בנזודיאזפינים עלולים לגרום להקהיה או קהות רגשית. התרופה מקלה על החרדה, אבל חוסמת גם רגשות הנאה או כאב.

תופעות פרדוכסליות של תרופות נוגדות חרדה

למרות התכונות המרגיעות שלהן, חלק מהאנשים שחווים התרגשות פרדוכסלית כתוצאה מצריכת תרופות אלו, סובלים מתופעות לוואי נפוצות ביותר כגון חרדה מוגברת, עצבנות והסתה. יחד עם זאת, השפעות חמורות יותר עלולות להתרחש, ובכללן מאניה; עוינות וזעם

למרות התכונות המרגיעות שלהן, חלק מאנשים שצורכים תרופות חרדה חווים ההתרגשות פרדוכסלית, כשהתגובות הנפוצות ביותר הן חרדה מוגברות, עצבנות, והסתה. עם זאת, השפעות חמורות יותר יכולות להתרחש גם, ובכלל זה: מאניה; עוינות וזעם; התנהגות תוקפנית או אימפולסיבית; והזיות. בעוד שתופעות לוואי אלו נדירות, הן מסוכנות. תגובות מנוגדות לתרופות חרדה אלו נפוצות ביותר בקרב ילדים, קשישים, ואנשים עם נכויות התפתחותיות.

חששות בטיחות וגורמי סיכון

מעבר לתופעות הלוואי הנפוצות, תרופות לחרדה מגיעות עם סיכונים נוספים. בעוד שהן בטוחות יחסית כאשר הן נלקחות רק מידי פעם, ובמנות קטנות, הן עלולות להוביל לבעיות חמורות בשילוב עם חומרים אחרים, או אם לוקחים אותן לטווח הארוך. בנוסף, חלק מהאנשים חווים תגובות שליליות לכל כמות של תרופות נוגדות חרדה. הן אינן בטוחות לכולם, גם כשמבוצע בהן שימוש אחראי.

תגובות בין תרופתיות ומנת יתר

בשימוש לבד, תרופות נוגדות חרדה כגון קסנקס או וליום גורמות לעיתים נדירות למנת יתר קטלנית, גם כאשר הן נלקחות במינונים גדולים. אבל בשילוב עם דיכאון במערכת העצבים המרכזית, ההשפעות הרעילות של תרופות חרדה אלו יגברו.

נטילת תרופות חרדה עם אלכוהול, משככי כאבים במרשם, או כדורי שינה, עלולה להיות קטלנית. תגובות בין תרופתיות מסוכנות עלולות להתרחש גם כאשר התרופות נלקחות עם אנטיהיסטמינים, שנפוצים בתרופות רבות להצטננות, אלרגיה ועזרי שינה ללא מרשם. תרופות נוגדות דיכאון כגון פרוזאק וזולופט עלולות גם להגביר את רעילותן. יש להתייעץ תמיד עם הרופא לפני שילוב תרופות.

גורמי סיכון של תרופות נגד חרדה

צריכת תרופות אלו כרוכה בתופעות לוואי שאינן נעימות או מסוכנות. אבל אנשים מסוימים נמצאים בסיכון גבוה יותר:

אנשים מעל גיל 65. אנשים מבוגרים רגישים יותר להשפעות המרגיעות של תרופות נגד חרדה. אפילו מנות קטנות עשויות לגרום לבלבול, שכחה, אובדן שיווי המשקל, ופגיעה קוגניטיבית שנראית כמו דמנציה. שימוש בתרופות אלו בקרב קשישים קשור לעלייה בסיכון לנפילות, שברי ירכיים ורגליים, ותאונות דרכים.

נשים הרות. צריכות להימנע מתרופות נוגדות חרדה, היות והן חוצות את השליה, והשימוש בהן במהלך ההיריון עלול לגרום לתינוק להתמכרות. לאחר הלידה, התינוק עובר גמילה, עם תסמינים כגון חולשת שרירים, עצבנות, בעיות שינה ונשימה, ורעד. תרופות אלו מופרשות בחלב אם, ולכן יש להימנע מהן במהלך ההנקה.

אנשים עם היסטוריה של שימוש בסמים. כל אדם עם בעיה נוכחית או היסטוריה של אלכוהול או סמים, צריך להימנע מתרופות נוגדות חרדה, או להשתמש בהן בזהירות רבה. היתרון הגדול ביותר של בנזודיאזפינים הוא שהם עובדים מהר, אבל זה גם גורם להתמכרות.