לא קיימת סיבה יחידה בגללה בני נוער מתחילים לשתות. זה יכול להתחיל בסקרנות פשוטה או רצון להשתלב עם פעילויות חברתיות, או שזה עשוי להתחיל בגלל שמישהו במשפחה שותה משקאות בכבדות ובן נוער פשוט רוצה לחקות אותו.
בני נוער חשים פעמים רבות מידה מסוימת של לחץ לשתות אלכוהול. יתכן שרוב החברים עושים זאת ונראה שזה זמן טוב להתחיל, או שבני נוער פשוט אינם רוצים להישאר מחוץ למסיבות ומפגשים חברתיים שנראה שהם סובבים יותר ויותר סביב שתייה.
עבור בני נוער רבים, שתיית אלכוהול היא פשוט חלק מתהליך ההתבגרות, אך עבור אחרים, השתייה עשויה להפוך לבעיה רצינית במהירות. קיימים מספר גורמים המגבירים את הסבירות שבני נוער יפתחו בעיות עם אלכוהול או אפילו יתקדמו לאלכוהוליזם במלוא מובן המילה. ככל שבני נוער מודעים יותר לגורמים אלו, סיכוייהם טובים יותר להימנע מבעיות גם בשנות העשרה ומאוחר יותר בחיים.
פופולאריות חברתית
לא קיימת סיבה יחידה בגללה בני נוער מתחילים לשתות. זה יכול להתחיל בסקרנות פשוטה או רצון להשתלב עם פעילויות חברתיות, או שזה עשוי להתחיל בגלל שמישהו במשפחה שותה משקאות בכבדות ובן נוער פשוט רוצה לחקות אותו.
עבור חלק מהאנשים, מדובר בשלב חולף בלבד, אך עבור אחרים זהו טקס מעבר שהופך להיות חלק מהחיים החברתיים עם ההתבגרות, במיוחד בגיל האוניברסיטה. לחלק קטן מהאנשים, אלכוהול עשוי להיות בעיה, והשיטה הטובה ביותר להבטיח שלא ליפול לקטגוריה זו, היא להיות מודע ללחץ והסכנות, ולבצע שינויים בחיים בהתאם.
אישורים חברתיים
גורם עיקרי לאלכוהוליזם בקרב בני נוער הוא לחץ חברתי. בני נוער רבים, ובנים בפרט, הם תחרותיים מאוד ומנסים לגבור אחד על השני בכל הזדמנות אפשרית. משחקי שתייה עשויים להיות נפוצים מאוד בגיל הזה, ומסייעים לטפח את הרושם לפיו שתיית אלכוהול אינה עניין רציני.
כשבני נוער אינם מצליחים לרכוש אלכוהול באופן חוקי, יתכן שיגזימו לפני יציאה לערב חברתי בתהליך המכונה "טרום שתייה". בדרך כלל, בני נוער מתאספים ומשתפים מספר סוגי אלכוהול עם הכוונה הבלעדית להשתכרות, לפני שהם ממשיכים למסיבה או למועדון.
אם כולם מתמכרים, זה יכול להיות קשה מאוד לעמוד בפיתוי. השיטה היחידה להימנע ממצבים אלו לחלוטין היא להבטיח שלא לבזבז זמן בחברת אנשים שהולכים להיות מעורבים בפעילות מסוג זה. זה אולי נראה קשה, אבל יתכן שלא קיימת אפשרות אחרת, אם בן נוער מרגיש לחץ קיצוני מאנשים אלו כל הזמן. אם הוא באמת מודאג לגבי השתייה שלו ופוחד שהוא עלול לפתח בעיה הולכת ומחמירה, זהו אחד הצעדים בהם ניתן לנקוט על מנת להתגונן.
גורמים גנטיים
אם אחד מההורים או מישהו במשפחה הוא אלכוהוליסט, זה יכול להיות בעל השפעה עצומה על מערכת היחסים של בן נוער עם אלכוהול. הסיכויים להפוך לאלכוהוליסט גוברים באופן משמעותי אם המצב כבר קיים במשפחה. המשמעות יכולה להיות שבן נוער יחליט לפקח מקרוב על השתייה, על מנת להבטיח שלא תהפוך לבעיה. לחלופין, ניתן ללכת צעד אחד קדימה ולהחליט להימנע מאלכוהול לחלוטין.
שימוש באלכוהול עשוי להרוס מערכות יחסים עם בני משפחה וחברים, וגם להוביל למחלות מסכנות חיים. אנשים רבים שגדלו בבתים עם אלכוהוליסטים עדים למעשי זוועה של אלימות, כמו גם להתעללות נפשית. התבוננות מקרוב על השלכות האלכוהוליזם יכולה לגרום לבן נוער להימנע לחלוטין משתייה או לדחוף לכיוון חיקוי ההתנהגות.
בעיות עם אלכוהול
אנשים רבים שנאבקים בבעיות עם אלכוהול נתקלים בסטיגמה חברתית המופנית כלפי כל מי שבוחר שלא לשתות. נראה שהחברה בכללותה חוגגת ומעריצה אנשים ששותים, וזה לעיתים קרובות מוסיף לכל הלחץ אותו בני נוער כבר מרגישים לגבי רמת הצריכה שלהם.
חלק מההתמודדות עם הבעיה כרוכה בקבלת דעות אחרות של אלכוהול ומודעות מלאה לאופן בו הוא תורם לבריאות ולרווחה. יש לגלות מודעות להשפעות השתייה על הסובבים, במיוחד על החברים ובני המשפחה. במקרים רבים, אנשים קרובים יראו שינויים הנגרמים כתוצאה מהתמכרות לאלכוהול, אותה בני נוער אינם מצליחים לראות בעצמם.
קבוצות תמיכה
הדעה הרווחת היא שאלכוהוליזם הוא בעיה של מבוגרים בלבד, שכן כך מצטיירת בדרך כלל הבעיה בתקשורת. בני נוער הנאבקים עם שתייה, צריכים לזכור שאינם לבן. קיימים שפע של משאבים וקבוצות תמיכה שנועדו ישירות לסייע לבני נוער.
טיפולים קבוצתיים רבים נועדו לסייע לבני נוער לתקשר עם בני נוער אחרים הנמצאים באותו מקום בדיוק. קבוצות אלו יכולות להיות מקור נהדר של נוחות ולעיתים קרובות הן הצעד הראשון לקראת ההתאוששות.
טיפול לאלכוהוליזם לבני נוער
אלכוהול זמין באופן נרחב, מקובל מבחינה חברתית ומשפטית מגיל 18 ומעלה. גורמים אלו מובילים לסיכויים גבוהים בהרבה להפוך אדם לאלכוהוליסט. שתייה במהלך גיל ההתבגרות היא אחד מגורמי הסיכון לפיתוח אלכוהוליזם.
ככל שבני נוער יודעים על הסכנות הכרוכות באלכוהול, הם נמצאים בעמדה טובה יותר להגן על עצמם. אם בני נוער מוצאים שהם שותים יותר מידי או חשים צורך לשתות, יש לפנות לקבלת טיפול נפשי מקצועי או אף למוקד חרום כדי לקבל עזרה ולעשות את הצעד הראשון לפיכחון.